NRK Meny
Normal

- Klekket ut i Syria

WASHINGTON D.C. (NRK): USA advarer mot en ny generasjon terrorister. Midtøsten og Afrika er nå områdene amerikanerne konsentrerer seg om i kampen mot terror.

Islamister i Syria fra ISIL

I det borgerkrigsherjede Syria har flere ekstremistiske grupper fått fotfeste og mange som ISIL har begynt å operere i nabolandene. Det bekymrer amerikanerne.

Foto: Uncredited / Ap

Det amerikanske utenriksdepartementets gjennomgang av terrortrusselen viser til få fremskritt.

Klekket ut i Syria

Jakten på Al Qaida-topper har avsatt kjernen, heter det i rapporten, men i fjor økte trusselen fra aggressive og uavhengige grupper som sympatiserer med Al Qaida. De truer USA, allierte og amerikanske interesser.

En ny generasjon terrorister er klekket ut i Syria og det er økt aktivitet i Midtøsten og i afrikanske land, advarer USA. Selv Ayman al-Zawahiri, som tok over da Osama bin Laden ble drept for tre år siden, har vansker med å opprettholde innflytelsen, ifølge utenriksdepartementets rapport. Den viser til eksempler fra Irak og Jemen, der grupper har trosset Al-Zawahiris veiledning.

Borgerkrigen i Syria har tiltrukket seg flere tusen utenlandske krigere. De utnytter den kaotiske tilstanden og mangel på kontroll, og de sunni-baserte terrorgruppene får pengestøtte fra land i Persiabukta, står det.

Afrikas trussel

Bekymringen er at personer med bånd til ekstremister, og erfaring fra den blodige borgerkrigen, reiser til hjemlandene sine og planlegger nye terroraksjoner. Det er det samme som skjedde under krigen i Afghanistan på 1980-tallet, bemerker departementet.

Volden er også i økende grad preget av sekteriske motiver, noe USA kaller en bekymringsfull utvikling.

Somalia-baserte Al Shabah trekkes fram som Afrikas største trussel. Bevegelsen stod bak angrepet på en kjøpesenter i Kenyas hovedstad Nairobi i fjor.

Samtidig bemerker amerikanerne framgang i Mali, der Frankrike og afrikanske styrker har klart å dempe veksten til Al Qaida og andre ekstreme grupper.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt