Hopp til innhold

Advarer mot enkle svar om arabiske menn

I Köln har 600 kvinner anmeldt ett tusen menn for å ha antastet dem nyttårsaften. Noe liknende har skjedd i Sverige. Den italienske journalisten Francesca Borri advarer mot de enkle svar.

GERMANY-EUROPE-MIGRANTS

En svømmehall i München informerer om at det ikke er lov til å ta på kvinner. I byen Bornheim er mannlige asylsøkere over 18 år nektet adgang til svømmehallen etter klager om seksuell trakassering.

Foto: SVEN HOPPE / Afp

Francesca Borri

Francesca Borri har arbeidet som krigsreporter i blant annet Syria. Hun mener de arabiske samfunnene undertrykker seksualitet.

Foto: Stanley Greene

– De tror de kan gjøre hva som helst med en vestlig kvinne. For de tror det er normalt. De har sett det på fjernsyn.

Det svarer den kjente krigsreporteren Francesca Borri til NRK, når hun blir spurt om hvorfor arabiske menn gikk til angrep på kvinner i Köln på nyttårsaften.

Intervju med Francesca Borri

Kan vi skylde på arabisk kultur?

Borri mener det blir helt feil å skylde på religion, slik mange har gjort.

– Dette har ingenting å gjøre med Islam. Og det har nesten ingenting å gjøre med arabisk kultur. Jeg vil heller si at det er snakk om massenes psykologi. Normer og verdier har brutt sammen for disse unge mennene.

– Bare se grusomheten og villskapen til vestlige jihadister som reiser til Syria. De ville aldri oppført seg slik hjemme i Europa.

GERMANY-EUROPE-MIGRANTS-DEMONSTRATION

Store demonstrasjoner i Köln, etter masseovergrepene mot kvinner på nyttårsaften.

Foto: ROBERTO PFEIL / Afp

Undertrykte samfunn

Men Borri viser også til at det er en krise i det arabiske samfunnet.

– Dette er et samfunn som er preget av sterk seksuell undertrykkelse. For eksempel, irakere som kom til Tyskland i fjor høst, sendte hjem «selfies» med kvinner i gaten. Dette var noe utrolig.

Alle sendte hjem bilder med kvinner, med beskjed om at Tyskland er himmelriket, dette er paradis. Det symboliserte en slags frihet.

Total separasjon mellom kjønnene

Det er viktig å forstå hvilke samfunn disse mennene kommer fra, sier Borri.

– Kvinner og menn bor ikke sammen, det er total separasjon. Jeg snakker ikke om folk i de store byene, som Damaskus eller Bagdad. Jeg snakker om det store flertallet som bor på landsbygda.

GERMANY-EUROPE-MIGRANTS

Baderegler i München. Det er mange vrangforestillinger og uvitenhet om vestlige kvinner.

Foto: SVEN HOPPE / Afp

– Du kan ikke gå på stevnemøte før du er klar for å gifte deg. Og før det kan skje, må du ha arbeid. Du må ha penger til å stifte familie og å bygge deg et hus. Før alt dette er på plass, kan du ikke møte en kvinne.

Barnslige forestillinger om vestlige kvinner

– Når jeg snakker med arabiske menn får jeg ofte veldig barnslige spørsmål. Som «hvor mange timer må jeg være sammen med en kvinne, før jeg kan kysse henne?»

Dette er ikke 13-åringer, men voksne intelligente karer på 30, sier den erfarne journalisten Francesca Borri.

SISTE NYTT

Siste nytt