Hopp til innhold

Frykter ekstremister utnytter flyktningkaos

Dansk og tysk etterretningstjeneste advarer nå om at ekstremister kan skjule seg blant de mange flyktningene fra Syria og Irak som kommer til Vest-Europa.

Flyktninger på stasjonen i Idomeni, Makedonia

HUNDRETUSENER PÅ FLUKT: Det store antall flyktninger og migranter er på flukt fra militante islamistiske grupper. Etterretningstjenesten i flere land er likevel urolige for om det også skjuler seg personer med falsk identitet med tilknytning til terrororganisasjoner.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Det kommer fram i en skriftlig redegjørelse fra den danske etterretningstjenesten (PET).

«PET er oppmerksom på at det blant flyktningene fra Syria og Irak kan være personer som sympatiserer med militant islamisme og som kan tenkes å agere på oppfordringene i den miltante islamistiske propagandaen til å rette angrep mot land som deltar i den internasjonale koalisjonen mot Irak.»

LES OGSÅ: – Vi er kommet til himmelen

Falske identiteter

Ifølge den danske avisen Politiken frykter danske myndigheter at ytterliggående personer infiltrerer flyktningstrømmen. En annen utfordring er flyktninger med falske identiteter, som de benytter under reisen gjennom Europa.

De har kontakter her allerede. De trenger ikke flyktninger til det. De finnes allerede i Europa

Terroreksperten Magnus Ranstorp

Bekymringen bunner i det faktum at myndighetene ikke kjenner identiteten på dem som nå kommer til Europa. Skrekkscenarioet er at det blant de mange tilreisende skjuler seg personer som kan ha tilknytning til terrororganisasjoner som Den Islamske Stat (IS).

politiken

Skjermdump fra den danske avisen Politiken 10. september 2015.

– De har kontakter her allerede

Terroreksperten Magnus Ranstorp tror imidlertid ikke at terrorgrupper har behov for å smugle inn krigere i Europa.

– De har kontakter her allerede. De trenger ikke flyktninger til det. De finnes allerede i Europa, sier Ranstorp til Politiken.

PET understreker samtidig at det store antall av flyktningene og migrantene faktisk er på flukt fra militante islamistiske grupper og derfor neppe sympatiserer med militant islamisme.

LES OGSÅ: – Flyktningar må få søke asyl på norske ambassadar

– Stor risiko

Ifølge sikkerhetstjenesten skal militante islamistiske grupper være tilbakeholdne med å sende folk til Europa sammen med flyktningene.

Bruken av menneskesmuglernettverk er forbundet med stor risiko for de involverte

en danske etterretningstjenesten (PET).

– Bruken av menneskesmuglernettverk er forbundet med stor risiko for de involverte, og militante islamistiske grupper i utlandet vurderes å være tilbakeholdne med det, opplyser PET.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) kan ikke si om de deler bekymringen til sine danske og tyske kolleger.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende. Akkurat nå er trusselbildet uendret, sier pressevakt i PST, Siv Alsén til NRK.

LES OGSÅ: – Hvis du ikke drar eller kjemper, dør du

Rekrutterer flyktninger

Tysk sikkerhetstjeneste advarer om at radikale islamister forsøker å rekruttere flyktninger, skriver de tyske storavisene Die Welt og Frankfurter Allgemeine.

frankfurter allgemeine

Tysk sikkerhetstjeneste advarer om at radikale islamister forsøker å rekruttere flyktninger, skriver den tyske avisen Frankfurter Allgemeine 10. september 2015.

Vår studie viser at det i enkeltsaker er forsøkt å etablere kontakt med flyktninger under påskudd av påståtte tilbud om hjelp, sier en talsperson for den tyske hemmelige tjenesten.

Blant annet skal salafist-predikanten Pierre Vogel råde sine etterfølgere til å danne grupper og oppsøke alle krisesentre som flyktningene kommer til.

Utdeling av Koranen

Ifølge Die Welt skal det ha blitt observert organisert utdeling av Koranen i nærheten av flyktningleirer. Målet skal, ifølge avisens kilder, være å gjøre integreringen vanskelig og radikalisere flyktninger som har en religiøs bakgrunn.

Tyskland opplever et økende antall muslimske flyktninger fra arabiske land.

LES OGSÅ: Politiet: - Ikke noe poeng å hjelpe flyktninger over grensa

SISTE NYTT

Siste nytt