– Hvis du ikke drar eller kjemper, dør du

Syriske flyktninger på asylmottaket i Vadsø krysser fingrene for at krigen snart tar slutt. De sier at man dør, hvis man ikke forlater landet. Alle kjemper mot alle.

Aidrees Hussen Mohammad og Kaldun Mohammad

Aidrees Hussen Mohammad (til høyre) sier han gjerne vil få seg jobb som bilmekaniker i Norge, frem til han kan flytte tilbake igjen til Syria. Nå venter han på å få tildelt en kommune han kan bo i. Til venstre sitter kameraten hans Kaldun Murad, også han fra Syria.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Vi hadde et fint liv i Syria. Nå er alt ille, krigen har tatt over.

– Hva er du redd for?

– Jeg er redd for krigen. Det er alle, ikke bare jeg. Mange millioner flyktet. Over én million er døde.

Al Mohammed Mohammed Wasmi (27) var nettopp blitt pappa for første gang da han startet ferden mot Europa for over ett år siden. Det tok han lang tid, mange netter på gata og mye mot.

– Alle her er veldig snille. Dere har fine liv her i Norge.

–Folk dreper oss

Al Mohammed Mohammed Wasmi

Al Mohammed Mohammed Wasmi forlot sin én uke gamle sønn og kone for ett år siden. Han har ikke sett dem siden.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

27-åringen har ennå ikke fått tildelt en kommune, og sliter dermed med å lære seg språket. Han blir sittende på asylmottaket uten mulighet for å få seg jobb.

I Syria var han student. Nå har han gitt opp håpet om å få fullføre graden sin. Det blir umulig, sier han, med bomber flyvende over hodet.

– Folk dreper hverandre, oss. Syrerne er snille. Det er alle som kommer inn i landet som er problemet.

Al Mohammed Mohammed Wasmi har kone og barn i Aleppo. De snakker han med hver dag, og får oppdateringer på hva som skjer i byen. De er gjennomgående triste. Nå er han glad for at Vadsø har tatt så godt imot han.

– Her er det fint. Men Vadsø er et lite sted, dere kan ikke ta imot alle.

– Hva skjer fremover nå, for de som er igjen i Syria?

– Ingen i verden nå klarer å være lenge i Syria, på grunn av krigen. Norge er et veldig vennlig land, som tar imot så mange syrere.

Drar du ikke, dør du

Aidrees Hussen Mohammad (22) er frustrert. Han vil jobbe, tjene egne penger. Han får 2900 kroner fra staten hver måned, og er takknemlig for det. Men han skulle gjerne fått seg en jobb, og tjent egne penger.

– Jeg har ikke kommet hit for å få penger av Norge. Jeg vil tjene dem selv.

Han jobbet som mekaniker i Aleppo sammen med faren sin. Det er det han liker, sier han, å skru på biler. Nå håper han at han kan få en tilsvarende jobb her i Norge.

– Men det er vanskelig. Jeg får ikke tildelt en kommune, og da blir det vanskeligere å lære seg språket. Og da får man heller ikke jobb.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ødeleggelser i Kobani

Store deler av Syria er ødelagt etter flere år med krig. Her fra byen Kobani.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Syreren kom, som mange andre, til Europa og Norge via Tyrkia. Da han nådde Italia ble han stanset, sendt til Hellas og satt i fengsel. Så kom han seg tilbake. Møtte noen som kunne frakte han. Plutselig var han i Oslo.

– Jeg vil være som alle andre. Jeg vil skape meg et nytt liv. Hvis du ikke drar fra Syria, dør du. Det er derfor jeg kom til Europa.

Han forteller at alle kjemper mot alle i Syria. Kjemper du ikke, dør du.

– Men hvem skal jeg kjempe mot? Mine egne folk? Det vil jeg ikke. Derfor dro jeg.

Ifølge 22-åringen innser flere og flere syrere at krigen ikke vil ta slutt. Derfor flykter de. Mennesker som egentlig hadde gode liv, forlater alt i håp om å finne en fredelig plass hvor de kan starte på nytt. Iallefall frem til krigen er over.

– Folk kan ikke leve i Syria lenger. De må endre livet. Ellers dør de.