NRK Meny
Normal

Politiet: - Ikke noe poeng å hjelpe flyktninger over grensa

– Du bryter loven hvis du hjelper utlendinger over grensa, sier lederen for Felles Kriminalenhet ved Østfold politidistrikt, Tom Erik Guttulsrød.

Tom Erik Guttulsrød

– Det er ingen vits i å frakte asylsøkere over grensa, siden det ikke er grensekontroll i Norge, sier Tom Erik Guttulsrød i Felles Kriminalenhet i Østfold politidistrikt. Først når noen frakter en utlending over grensa blir det et lovbrudd.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Rundt 20 flyktninger og asylsøkere kommer inn i landet via Østfold daglig. Senest klokka 14:40 meldte politiet om fire asylsøkere gående over den gamle Svinesundsbrua.De er tatt hånd om, sjekket og sendt videre til Politiets utlendingsenhet (PU) i Oslo.

Laster Twitter-innhold

– Når de sier de søker asyl, skal vi registrere dem og sende dem videre til PU, sier Tom Erik Guttulsrød.

– Vi ser at dette er folk som har vært på en lang reise. De er slitne og trøtte, men samtidig lettet over at de kanskje nå har kommet til endestasjonen.

Samtidig oppfordrer Guttulsrød folk til ikke å frakte dem over grensa. Da begår de paradoksalt nok et helt unødvendig lovbrudd, sier politilederen.

Asylsøkerne må ta kontakt med myndighetene for å søke asyl uansett.

Bare å ta bussen

– Det er ikke grensekontroll i Norge. Busser og tog passerer grensa fritt så lenge de ikke kontrolleres av Tollvesenet eller politiet er der i en annen sammenheng. Alle som søker beskyttelse har lov til å gjøre det i Norge.

– Men vi må minne om at det er brudd på norsk lov å hjelpe personer over grensa, selv om de søker asyl. I slike saker må vi også holde igjen asylsøkerne som fraktes, siden de da blir vitner i en politisak mot dem som frakter dem, fortsetter Guttulsrød.

Vil ta de som tjener penger på det

Han sier han ikke har kjennskap til om det dreier seg om profesjonell menneskesmugling i de seneste sakene fra Østfold, men at det ofte er folk som gjør dette for penger.

– Det er de politiet er mest opptatt av. Men det kan også være familiemedlemmer som vil hjelpe sine egne. Når de kommer og politiet får kjennskap til det, så må vi etterforske for å finne ut om dette er profesjonelle menneskesmuglere.

– Det kommer et tjuetalls flyktninger daglig nå. Har dere kapasitet til det?

– Det er en utfordrende situasjon for oss, det følger ingen ekstra bevilgninger med dette. Vi håndterer situasjonen med de ressursene vi har, så må vi gjøre interne prioriteringer og flytte folk. Så langt har det gått greit med de tjenestepersoner som jobber med utenlandssaker til vanlig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: