Advarer briter mot trusselen fra IS

London (NRK.no) Storbritannias statsminister David Cameron advarer briter om at terrorgruppen IS kan vokse seg sterk nok til å angripe dem på åpen gate. Han sier det må tas grep mot det han kaller «en giftig del av islamsk ekstremisme».

David Cameron

Davis Cameron mener IS må stanses før de klarer å opprette en terroriststat. Torsdag inspiserte han hjelpesendinger som skulle fra Storbritannia til Irak.

Foto: STEFAN WERMUTH / Afp

I et åpent brev i avisen Sunday Telegraph i dag, skriver Cameron at en humanitær aksjon ikke er en god nok respons mot IS, men at det må settes i verk rene sikkerhetstiltak. Den britiske statsministeren har fått kritikk fra kirkeledere for ikke å ha en skikkelig plan for å møte islamistisk ekstremisme.

Den brutale IS-grupperingen har på kort tid klart å ta kontroll over større områder i Nord-Irak og Syria. Storbritannia har fraktet nødhjelp inn i områdene med militære fly, men i sitt overraskende krasse og direkte innlegg skriver David Cameron i sitt innlegg at mer må gjøres.

Terrorstat ved Middelhavets bredder

Tidligere denne måneden ble et av de svarte flaggene til IS hengt opp ved inngangen til et muslimskdominert boligkompleks i Øst-London.

– De som blir sett med et slikt flagg, vil bli arrestert skriver Cameron.

Demo London

Den 13. august ble det holdt demonstrasjoner utenfor statsministerboligen i London i protest mot IS' herjinger i Irak.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Det samme gjelder dem som forsøker å verve folk til terroristhandlinger. Mange britiske statsborgere har reist til både Syria og Irak for å drive såkalt hellig krig. Det er økende frykt hva de samme menneskene vil gjøre hvis de reiser hjem igjen.

Dersom ikke disse «barbariske og forvridde» ekstremistene i IS ikke tas hånd om, frykter den britiske statsministeren at de vil klare å opprette en terroriststat ved Middelhavets bredder, på grensen til NATO (Tyrkia).

Han varsler at Storbritannia er klar til å bruke sin militære styrke til å bekjempe det han omtaler som «en eksepsjonelt farlig» bevegelse, fordi han frykter at terrorister med morderiske hensikter vil ha britiske gater som mål.

Vil lede diplomatisk fremstøt overfor arabiske naboland

Britenes engasjement i Irak-krigen har fått mye kritikk, også Internt i Storbritannia. Statsminister David Cameron gjentar at det er uaktuelt å sende britiske styrker til å kjempe mot IS, men at det er viktig å sikre fremtiden for både Storbritannia og Europa.

– Ekte sikkerhet oppnår vi kun ved å bruke alle ressurser – nødhjelp, diplomati, vår militære ekspertise – til å oppnå en mer stabil verden. I dagens verden, så sammenknyttet den er, kan vi ikke snu oss bort å tro at det vil skje uten kostnader for oss.

Cameron forteller også at Storbritannia vurderer samtaler med Iran for å få bukt med IS. Han skriver at britene «må jobbe sammen med land som Saudi-Arabia og Qatar, de forente Arabiske Emirater, Egypt og Tyrkia og kanskje også med Iran» mot denne samlede trusselen.

SISTE NYTT

Siste nytt