Abbas: USA-beslutning betyr krise

- USAs beslutning om å droppe kravet om stans i byggingen av bosettinger på palestinsk område, har brakt fredssam­talene i krise, sier Mahmoud Abbas.

Mahmoud Abbas (t.v.) og Benjamin Netanyahu

Mahmoud Abbas (t.v.) og Benjamin Netanyahu da fredsforhandlingene startet i september.

Foto: TIM SLOAN / Afp

Etter tre ukers press mot Israels stats­minister Benjamin Netanyahu, ga Obamas administrasjon i går opp forsøket på å få stanset den israelske nybyggingen av boliger på den palestinske Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

LES OGSÅ: - USA gir opp israelsk byggjestans

Hovedbetingelse

En slik frys i boligbyggingen for israelere har møtt sterk motstand i Israel, men er palestinernes hoved­betingelse for å forhandle om fred.

Nå varsler Abbas at de siste månedenes forsøk på en avtale, trolig vil strande. At USA måtte gi opp forsøket på å få Israel til å stanse byggingen, ses som et nederlag for Obama og en seier for Netanyahu.

Også EU kritiserer USAs beslutning, om enn indirekte.

EU skuffet

- EU beklager at Israel har nektet å fryse bosettings-byggingen på Vestbredden. Byggingen er ulovlig, og til hinder for en fredsavtale, sier en talskvinne for EU i dag.

LES OGSÅ: - USA klarte ikke overtale Israel

- Det er med sorg vi konstaterer at israelerne ikke har akseptert en forlengelse av byggestoppen, slik EU, USA og "Midtøsten-kvartetten" har bedt om, sa EUs talskvinne Maja Kocijancic.

- Vårt syn på bosettingene er klar: De er ulovlige etter internasjonale regler, og står i veien for fred, sa hun.

EUs utenriksministere vil diskutere den kritiske situasjonen i Brussel mandag. Der vil de også motta en rapport fra EU-ledere som har besøkt Israel og de palestinske områdene.

Tostats-løsningen i fare

Konklusjonen i rapporten er at den israelske statens politikk i det okkuperte Øst-Jerusalem er i ferd med å ødelegge palestinernes muligheter til å få en hovedstad der i framtiden. Dermed er den planlagte tostats-løsningen, som lenge har vært mål for diverse fredsrunder, alvorlig i fare.

Denne nye runden med fredsforhandlinger startet 2. september. Tre uker senere ble den israelske byggestoppen på Vestbredden hevet etter å ha vært mer eller mindre effektiv i 10 måneder.

Siden har partene i den såkalte Midtøsten-kvartetten - FN, USA, EU og Russland - forsøkt å få israelerne til å stanse byggingen og overtale palestinerne til å gå tilbake til forhandlingsbordet.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt