NRK Meny
Normal

Abbas: – Forventer en vanskelig situasjon nå

Både det palestinske folket og deres ledere kommer til å havne i en vanskelig situasjon fremover etter kravet om FN-medlemsskap, sier Mahmoud Abbas.

US UN Mideast Mahmoud Abbas

TIL NEW YORK: Palestinernes president Mahomud Abbas krever anerkjennelse i FN – mandag morgen møtte han pressen i New York.

Foto: David Karp / Ap

Palestinernes president møtte mandag pressen i New York, hvor han er med et klart budskap: Fredag tok palestinernes president Mahmoud Abbas bladet fra munnen og sa at han ikke akter å gi etter for press fra USA, men gå til FNs sikkerhetsråd og kreve status som selvstendig palestinsk stat.

Abbas ser likevel at dette vil kunne by på utfordringer for et allerede hardt presset folk.

– Jeg forventer en veldig vanskelig situasjon. Det palestinske folk og deres ledere vil gå igjennom en veldig vanskelig tid etter kravet til FN via Sikkerhetsrådet om medlemsskap for en palestinsk stat satt etter grensene fra 1967, med Øst-Jerusalem som hovedstad, sier han til AFP.

Samtidig oppfordret han Israel til å anerkjenne Palestina, og dermed gripe «muligheten for fred».

Fayyad møtte Barak

Palestinernes statsminister Salam Fayyad møtte Israels forsvarsminister Ehud Barak til samtaler i New York søndag. Møtet fant sted mens USA og EU gjorde det de kunne for å hindre at palestinernes framstøt for FN-medlemskap ender i konfrontasjon.

– Det var et kort møte mellom de to. De snakket om FN-framstøtet, sikkerhet og andre temaer, sa en diplomat som ville være anonym, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Israel advarer mot økt uro i Midtøsten som følge av framstøtet, mens USA truer med veto om saken kommer opp i Sikkerhetsrådet.

Frustrert av manglende framskritt i forhold til Israel og provosert over nye israelske bygge­planer på den pale­stinske Vestbredden og i Øst-Jerusalem gjorde president Mahmoud Abbas det klart at han vil reise til FN for å kreve fullt medlemskap for et uavhengig Palestina der i uka som kommer.

LES OGSÅ: Intenst diplomati for å unngå veto mot palestinsk stat

Israel er sterkt imot at en stat blir opprettet uten en forhandlingsløsning.

USA har sagt at landet vil bruke sin vetorett i Sikkerhetsrådet og stanse en eventuell godkjenning av Palestina som stat.

Hvis det skjer, vil Abbas gå videre til FNs hovedforsamling og be om en høyere status enn den observatør-statusen palestinerne har i dag.

Det kan også ende med at USA får overtalt minst ni av de 15 statene i Sikkerhetsrådet til å stemme imot palestinernes krav, eller avstå fra å stemme. Da slipper USA å nedlegge veto og unngå en pinlig situasjon.

Norsk støtte

For 12 måneder siden uttalte president Barack Obama at han ønsket å se en palestinsk stat i FN innen et år. De fleste andre land utenom EU, inkludert Norge, støtter palestinernes framstøt.

SISSEL WOLD KOMMENTERER: Israel venter i spenning

– Det er legitimt av palestinerne å gå til FN for å kreve en annen status, sier Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre.

UN-US-MIDEAST-PALESTINE-DONOR UN-US-MIDEAST-PALESTINE-DONOR

I NEW YORK: Palestinernes statsminister Salam Fayyad (til høyre) under et møte i støttekomiteen for Palestina i FN-hovedkvarteret i New York søndag.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne brøt sammen i fjor høst da israelernes president Benjamin Netanyahu opphevet det midlertidige byggeforbudet på de palestinske områdene.

Det bor i dag rundt en halv million israelske nybyggere på den palestinske Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt