Hopp til innhold

Israel venter på Netanyahus forsvar

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal tale i FN samme dag som palestinerne søker om å få anerkjennelse for sin stat. Israel venter i spenning.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal til New York for å tale landets sak i FN. Hva skal Netanyahu si til sitt forsvar? lurer Israelske kommentarorer på.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Byline kommentar Sidsel Wold
Foto: NRK

Staten Israel blir mer og mer isolert, og mange frykter at palestinernes plan om å få FN til å anerkjenne deres stat vil føre til ytterligere isolasjon.

Nå har statsminister Benjamin Netanyahu bestemt seg for å tale fra FNs talerstol sammen dag som palestinerne legger frem sin søknad.

– Men hva skal Netanyahu si til sitt forsvar? lurer Israelske kommentatorer på.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier at palestinerne setter fredsprosessen i fare ved å bringe sitt statsprosjekt inn for FN.

Palestinernes president Mahmoud Abbas

Palestinernes president Mahmoud Abbas vil ikke forhandle så lenge israelerne bygger bosettinger der palestinerne vil at staten deres skal etableres.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

– Israel har ønsket fred og har forsøkt å fortsette fredsprosessen, sier Netanyahu, vel vitende om at den fredsløsningen han snakker om ikke er akseptabel for palestinerne.

Skaper fakta på bakken

President Mahmoud Abbas vil ikke forhandle så lenge israelerne bygger bosettinger der palestinerne vil at staten deres skal etableres.

Og for hvert år fredsprosessen fortsetter å være «sten død», bruker Netanyahu tiden til å utvide bosetterkoloniene i raskt tempo.

Dermed skaper han stadig nye fakta på bakken, som igjen endrer grunnlaget for fremtidige forhandlinger, om de skulle komme i gang igjen.

Men hvordan skal Netanyahu overbevise FNs medlemsland om at han ønsker fred? Når han med handling, altså ulovlig bygging, signaliserer det stikk motsatte? Det er det mange som lurer på, også av hans landsmenn.

(Saken fortsetter under bildet)

FN-bygningen

Hva en opphisset debatt i FN kan føre til, der flere og flere medlemmer ser på palestinernes sak som rettferdig, er et diplomatisk og politisk mareritt for israelerne.

Foto: Osamu Honda / Scanpix/AP

Mye å svare for

Riktignok har palestinerne egne problemer med splittet lederskap og andre bitre interne konflikter.

Men Israels regjering har også mye å svare for i FN, mener flere israelske kommentatorer, som blant annet skriver:

«I årevis sa Israel at Yasir Arafat var hinderet for fred. Men da han døde skjedde ingenting. Så krevde Israel at terroren skulle stanse. Men da den stoppet skjedde heller ingenting. For hver gang palestinerne etterkommer israelske krav, finner regjeringen på nye.»

Mener skribentene.

(Saken fortsetter under bildet)

FN-kopper for palestinsk stat

FN-kopper til støtte for en palestinsk stat i Gaza by.

Foto: Adel Hana / Ap

Tre valg for palestinerne

Nå krever Netanyahu at palestinerne skal anerkjenne Israel som en jødisk stat,
det er ikke nok å bare kalle Israel en israelsk stat.

Men ingen palestinsk leder kan gå med på det, siden 20 prosent av Israels befolkning er palestinske muslimer og kristne - med israelske pass.

Palestinerne har tre valg, skriver kommentator Gideon Levy:

  • Å overgi seg og fortsette å leve under Israelsk okkupasjon.
  • Å starte en tredje intifada.
  • Eller å mobilisere verden for sin sak, som de gjør i FN.

Ny fase for Israel

Når statsminister Netanyahu tar livet at tostatsløsningen, ideen om staten Palestina ved siden av Israel, er Israel over i en ny fase:

Tayip Erdogan

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdoğan har lagt seg på en svært kritisk linje mot Israel etter episoden med Gaza-konvoien i fjor.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Fortsatt okkupasjon, eller annektering av palestinernes områder, vil bety at Israel skal regjere over flere millioner palestinere.

Dette er svært få israelere interessert i, siden det betyr slutten på Israel som en stat med jødisk flertall. Og det betyr slutten på Israel som en demokratisk stat, siden palestinerne ikke vil få stemmerett.

Flere og flere israelere beskriver denne situasjonen med et velkjent begrep fra historiens skraphaug: apartheid.

Frykten er at Israel vil bli like isolert som Sør-Afrika var.

Politisk mareritt

Det siste året har Israel mistet de svært viktige vennene Tyrkia og Egypt, begge toneangivende muslimske land. Nå skranter forholdet til jordanerne.

Hva en opphisset debatt i FN kan føre til, der flere og flere medlemmer ser på palestinernes sak som rettferdig, er et diplomatisk og politisk mareritt for israelerne.

Derfor reiser statsminister Benjamin Netanyahu selv til New York og satser alt på sine talegaver i FN denne uken.

FN er staten Israels fødselshjelper, ja. Men i motsetning atmosfæren under stemmegivningen over delingsplanen i 1947, to år etter holocaust, er det politiske og historisk bakteppet i 2011 et helt annet.

Jordanere demonstrerer og roper slagord foran Israels ambassade i Amman, Jordan, 20. august 2011

Jordanere demonstrerer og roper slagord foran Israels ambassade i Jordans hovedstad Amman den 20. august i år. Misnøyen med Israel vokser i nabolandene.

Foto: Mohammad Hannon / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt