NRK Meny
Normal

«Sossarna» trolig valgvinner tross krisevalg

STOCKHOLM (NRK): På enkelte målinger ligger Socialdemokraterna under det som ble kalt et katastrofevalg for fire år siden. Likevel ligger de an til å ta regjeringsmakten.

Stefan Löfven omringet av journalister etter den siste partilederdebatten

FAVORITT: Socialdemokraternas Stefan Löfven, som ligger an til å bli statsminister etter valget søndag, nekter å ta seieren på forskudd.

Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpix

Kun én dag før valget i Sverige tyder alle meningsmålinger på at det går mot et regjeringsskifte.

Expressens sammenfatning av de ulike insituttenes partibarometre viser at de rødgrønne har en oppslutning på 46,3 prosent mot den sittende Alliansens 39,8 prosent.

Dersom målingene holder vann blir dermed Socialdemokraternas leder Stefan Löfven Sveriges nye statsminister.

De store partiene mister velgere

Men det betyr ikke at Socialdemokraterna ligger an til å gjøre et brakvalg.

I en måling Dagens Nyheter publiserte i går svarer 28,6 prosent av de spurte at de vil stemme på Arbeiderpartiets søsterparti i Sverige. Jevnt over ligger de rett under 30 prosent på de fleste målingene.

For fire år siden ble et valgresultat på 30,7 prosent omtalt som et krisevalg for Socialdemokraterna.

Men selv om de ikke styrker seg sammenlignet med forrige valg, blir de trolig valgets vinnere søndag. Årsaken er at Moderaterna, statsminister Fredrik Reinfeldts parti, rammes av velgerflukt.

Reinfeldt går av om de rødgrønne blir størst

I snitt har de en oppslutning på 21,5 prosent på meningsmålingene – en nedgang på nærmere ni prosentpoeng sammenlignet med valget i 2010.

Under gårsdagens partilederdebatt på SVT krevde Jonas Sjöstedt fra Vänsterpartiet svar på om Reinfeldt ville gå av som partileder dersom han tapte valg.

Han svarte ikke direkte på spørsmålet, men gjentok løftet om at Alliansen går av dersom de rødgrønne får flere stemmer enn dem.

Samtidig advarte han Jonas Sjöstedt mot å ta seieren på forskudd.

– Du tror du kan fortelle svenske velgere hvordan det skal gå. Du vet allerede sluttresultatet, uten å gi dem retten til å velge. Tror de at de vil ha den type politikere som du representerer, sa en tydelig irritert Reinfeldt under debatten.

Se den opphetede debatten her:

Vänsterpartiet krevde svar på om Reinfeldt går av om de rødgrønne blir størst i valget.

TEMPERATUR: – Vil du fortsette som partileder om dere taper valget, spurte Jonas Sjöstedt Reinfeldt under debatten på SVT. Statsministeren svarte med å advare de rødgrønne mot å ta seieren på forskudd.

Selv om Sjöstedt og Vänsterpartiet er en del av den rødgrønne blokken, er det slettes ikke sikkert at han ender opp i regjering etter valget.

Sverigedemokraterna på vippen

Det mest sannsynlige utfallet er at Socialdemokraterna og Miljöpartiet danner regjering sammen, med Vänsterpartiet som støttepari i Riksdagen.

Uansett utfall ligger ingen av blokkene an til å få flertall i den svenske nasjonalforsamlingen.

Sverigedemokraterna (SD) vil ifølge flere meningsmålinger nærmest doble sin oppslutning, og har en god sjanse til å bli Sveriges tredje største parti.

Men verken Alliansen eller de rødgrønne vil ha noe som helst med det innvandringsskeptiske partiet å gjøre. Selv om SD har stemt med Alliansens forslag i opp mot ni av ti saker den siste perioden, er det helt utelukket for Fredrik Reinfeldt å søke flertall med et parti som vil kutte innvandringen til Sverige med 90 prosent.

Et siste spenningsmoment er Feministiskt initiativ.

De øker kraftig i målingene til både Aftonbladet og Svenska Dagbladet. Dersom de klarer å bryte sperregrensen kan de sørge for et rødgrønt flertall i Riksdagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt