Hopp til innhold

Migrantene fikk forlate «Ocean Viking»

Norskeide «Ocean Viking» fikk mandag kveld legge til kai på Sicilia. Natt til tirsdag fikk de 180 migrantene gå i land.

180 migranter fikk natt til tirsdag forlate Ocean Viking.

I LAND: De 180 migrantene fikk natt til tirsdag gå i land på Sicilia. De skal rett i karantene.

Foto: Shahzad Abdul / AFP

Det norskeide redningsskipet «Ocean Viking» la mandag kveld til kai i Porto Empedocle.

Ved midnatt meldte nyhetsbyrået AFP at migrantene var i ferd med å gå i land. Ifølge nyhetsbyrået skal migrantene i karantene på skipet «Moby Zaza» som ligger til kai rett bak redningsskipet.

Trym Jacobsen i rederiet Hoyland Offshore som eier sa mandag til NRK at migrantene mest sannsynlig må vente på resultatene fra gårsdagens koronatester før de kan overføres.

– Så langt har kapteinen fått beskjed at 90 av testene er negative, sa Jacobsen.

Ocean Viking i Sicilia

«Ocean Viking» har lagt til kai i Sicilia. Rett bak ligger karanteneskipet «Moby Zaza».

Foto: La Repubblica

Italienske myndigheter bekreftet i helgen at migrantene skal over til karanteneskipet.

– Jeg kan bekrefte at de har fått tillatelse til å gå over til karanteneskipet Moby Zaza, trolig i løpet av mandag. Det sa talsperson Dino Martirano i det italienske innenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP lørdag kveld.

Skipet har vært ute til havs med migranter om bord i over en uke fordi Italia skal ha truet med å beslaglegge skipet dersom det la til kai.

Etter at skipet fikk klarsignal fra italienske myndigheter i går kveld har den stått ankret opp rett utenfor kysten av Sicilia i ett døgn før de fikk tillatelse til å seile inn mot land.

Ocean Viking

Skipet på vei for å legge til kai i Porto Empedocle i Sicilia.

Foto: Flavio Gasperini / Flavio Gasperini

Julia Schaefermeyer fra hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée sier at ventingen førte til at spenningen om bord økte igjen.

– Mannskapet har jobbet hardt for å hjelpe migrantene om bord og roe ned situasjonen. Mange av migrantene var urolige for hva som kommer til å skje når de legger til land, sier Schaefermeyer til NRK.

Erklærte nødssituasjon

«Ocean Viking» har den siste uka plukket opp 180 mennesker fra to båter som drev rundt i Middelhavet, opplyser SOS Méditerranée. Organisasjonen bruker skipet til å redde migranter.

Fredag erklærte mannskapet på skipet en nødssituasjon, etter at det hadde vært seks selvmordsforsøk i løpet av 24 timer. Skipet ba om legge til land seks ganger i Italia og på Malta, men ble avvist.

Her blir migrantene plukket opp av «Ocean Viking» på tirsdag.

Dårlige psykologiske forhold

Italienske helsepersonell var om bord skipet på lørdag for å teste alle 180 migranter for koronaviruset, og foretok en helseinspeksjon blant migrantene.

Migranter blir testet for koronaviruset

Italienske helsepersonell om bord Ocean Viking tester migranter for koronaviruset.

Foto: Laurence Bondard / SOS MEDITERRANEE

Tilbakemeldingen fra helseteamet er at de fysiske forholdene om bord er gode. Verre er det med de psykologiske forholdene, som er vanskelig.

SISTE NYTT

Siste nytt

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

Talsperson for statsminister Sunak kaller pågripelsen «sjokkerende»

Ifølge BBC ble journalisten deres sparket og slått mens han satt i varetekt. Kinesiske myndigheter hevder at han ikke identifiserte seg under en demonstrasjon i Shanghai.