Okinawa bøyer seg for «Neoguri»

Den voldsomme tyfonen «Neoguri» har nådd de vestlige delene av øygruppen Okinawa. En fisker er omkommet, flere er skadet og bygninger er ødelagt, og det er full stans i fly- og skipstrafikken.

Kivnner søker ly for tyfonen Neoguri i Kokusaigaten i Naha på Okinawa

Kvinner søker ly for regnet i Kokusai-gaten i sentrum av hovedstaden Naha på Okinawa. Flere mennesker er meldt skadet og én savnet idet tyfonen 'Neoguri' nærmer seg øygruppen i Stillehavet.

Foto: KYODO / Reuters

Sammenrast hus i Naha på Okinawa

Et sammenrast hus i Naha, Okinawa.

Foto: KYODO / Reuters

Ifølge japansk politi er tre mennesker hittil meldt skadet av «Neoguri»s vindkast. Men landets rikskringkaster NHK melder at åtte personer er skadet, og flere er savnet.

Tyfonen traff øygruppen tidlig tirsdag med vindkast på opptil på 250 kilometer i timen. Med seg hadde den kraftig styrtregn. Uværet satte en midlertidig stopper for all flytrafikk. Flere hundre avganger er kansellert.

Neoguris ødeleggelser i Naha på Okinawa

Et trehus som inneholdt en restaurant kollapset av vindkastene.

Foto: JIJI PRESS / Afp

Knekte trær

I provinshovedstaden Naha viste TV-bilder gater med veltede og brukne trær og palmer, og trafikklys som var ute av drift. Plakater og skilt fløy gjennom lufta, og en restaurant var helt ødelagt. Deler av den sammenraste trebygningen sperrer hele gata.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Laster kart, vennligst vent...

Skylt på havet

En av de skadde skal være en 83 år gammel dame i Naha. Uværet dekker nå et stort område i det østre Stillehavet.

En 62 år gammel fisker er savnet etter at han ble skylt over bord av en bølge nær det japanske fastlandet, melder kystvakten. Ifølge værvarselet var det ventet bølger på opptil 14 meter.

Satelittbilde av tyfonen Neoguri 7. juli 23014 tatt fra MTSAT-2 satelliten.

Satellittbilde av tyfonen Neoguri 7. juli 23014 tatt fra MTSAT-2 satellitten.

Foto: HANDOUT / Reuters
Mann i Naha

En mann våget seg ut i Naha tirsdag morgen, mens vinden pisket og trærne bøyde seg.

Foto: Ap

Alle offentlige skoler i øyriket er stengt, og 70 000 hjem er uten elektrisk strøm.

Ber folk søke ly

Alarmen gikk mandag kveld ut til Okinawas 1,2 millioner innbyggere. I tillegg er rundt 200 000 beboere på de mindre Miyako-øyene advart og bedt om å ta tilflukt på sikre steder.

Myndighetene advarte om at det var stor fare for liv og helse, og i tillegg stor fare for ødelagt eiendom, både fra tyfonens herjinger, og fra eventuelle etterfølgende oversvømmelser og jordras.

«Neoguri» kommer mindre enn ett år etter tyfonen «Haiyan» som satte rekord i vindstyrke, og tok livet av over 7 000 mennesker på Filippinene i november 2013.

Japan som er et velstående land med strenge bygningsregler, klarer seg normalt bedre gjennom store stormer enn landets fattigere naboland. Men denne gangen har myndighetene oppfordret folk på det sterkeste om å ta trusselen fra tyfonen på alvor.

– Vi frykter voldsomme vindkast, høye bølger og styrtregn i et omfang vi aldri har opplevd før, sa sjefmeteorolog Satoshi Ebihara i det japanske meteorologiske instituttet på en pressekonferanse mandag kveld. Han understreket at faren var alvorlig og overhengende.

Tyfonen "Neoguri"

Tyfonen «Neoguri» treffer Okinnawa

Evakuerte amerikanske fly

Meteorolog Satoshi Ebihara advarte om kreftene i tyfonen Neoguri

Meteorolog Satoshi Ebihara advarer om kreftene i tyfonen Neoguri

Foto: JIJI PRESS / Afp

Den store amerikanske flybasen Kadena som ligger på Okinawa, evakuerte en del av sine fly bort fra øya i forkant av ekstremværet. Det bor flere tusen amerikanere på øya. Ledelsen på basen understreket at tyfonen har dødelig kraft, og advarte sine folk og deres familier om å være forsiktige.

Neoguri: Folk med paraply på hengebru i Taipei

I nabolandet Taiwan har Neoguri også ført til sterk vind og kraftig regn. Neoguri ligger nå mellom Taiwan og Okinawa.

Foto: SAM YEH / Afp
Tyfonen Neoguri

Det er varslet bølger på opptil 14 meter tirsdag. Dette bildet er fra Itoman-stranda sør på Okinawa.

Foto: KYODO / Reuters

Om lag halvparten av innbyggerne på Okinawa er oppfordret til å forlate sine hjem og oppsøke tilfluktsrom eller rådhus.

Tyfonen «Neoguri» er nå nedgradert fra supertyfon-status, men er likevel ventet å ha stort skadepotensial.

Tidlig tirsdag morgen var tyfonen under 200 kilometer fra Okinawas vestkyst, og den beveger seg nordover med en fart på rundt 50 kilometer i timen.

Løse ting blir prosjektiler

Meteorologene regner med at tyfonen når den store øya Kyushu sent onsdag eller tidlig torsdag. Det er ventet at ekstremværet da kan bringe med seg nedbør på opptil 400 millimeter. Dette betyr stor fare for oversvømmelser og jordskred.

På øya Kyushu har det allerede begynt å regne kraftig tirsdag.

Sjefen på den amerikanske basen på Okinawa, James Hecker, advarte innstendig:

– Dette er den kraftigste tyfonen på 15 år. Fest alle løse eiendeler, og hjelp naboene dine til å gjøre det samme. Når tyfonen er over oss, må du ikke bevege deg ute. Alt som ikke er bundet fast, selv småting, blir til dødelige prosjektiler, advarte han.

Neoguri

Neoguri beveger seg med en fart fremover på 50 km/t, men vinden rundt er oppe i 250 km/t.

Foto: NASA

SISTE NYTT

Siste nytt