Hopp til innhold

«Hvem er sterkest i landet her?»

Etter flere år med maktkamp og posisjonering, kunne Xi Jinping og Li Keqiang i går posere sammen som Kinas nye president og statsminister. I dag vil styrkeforholdet dem imellom komme til syne. Da kunngjøres nemlig de øvrige topposisjonene i den nye regjeringen.

Kinas president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang

Avslutningen på Folkekongressen markerer også avslutningen på ledersskiftet i Kina. I går kunne Xi Jinping og 1. Kinas president Xi Jinping og Li Keqiang gratulere hverandre som ny president og statsminister.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Philip Lote

Om ikke akkurat et Kodak-øyeblikk, så i det minste et Instagram-øyeblikk – med store muligheter for kommentarer, vitsing og spredning i sosiale medier, både innenfor og utenfor den kinesiske brannmuren:

Den første poseringen og de første offisielle stive smilene til Xi Jinping, Kinas nye president, og Li Keqiang, Kinas nye statsminister, sammen.

Bill.mrk.: Modernisering ønskes

Delegatene som de siste dagene har strømmet ut av Folkets store sal i Beijing uttrykker store forventninger når de kinesiske og utenlandske fjernsynskameraene blir vendt mot dem.

– Jeg håper Kina kan bli mer velstående og at folk kan leve et bedre liv under lederskapet til president Xi Jinping de neste 10 årene, sier delegat til Folkekongressen, An Kang.

Ved siden av kampen mot korrupsjon, er det å bygge ned det offisielle byråkratiet og en omstrukturering av regjeringsapparatet noe av det viktigste for Kinas nye ledere.

Og for to dager siden møtte mange kinesere opp for å oppleve et lite historisk øyeblikk. De stod utenfor det 63 år gamle jernbanedepartementet og kunne se at departementets skilt ble skrudd ned og et nytt hengt opp.

På skiltet står det nå China Railway Corporation, et selvstendig selskap som skal rapportere til samferdselsdepartementet.

Avviklingen av departementet, som er like gammelt som Folkerepublikken selv, ble stemt igjennom uten motstand, men ikke uten skepsis.

– Det er vanskelig å si hvordan publikum vil oppleve dette. Det avhenger av om regjeringen kutter i subsidiene og finansieringen til jernbanen, sier Yuan Zhilun, industrileder og delegat til Folkekongressen som frykter økte transportkostnader.

Elefanten i rommet

Et annet delegat og industrileder, Zhao Jun, hintet i retning av at Folkekongressen hadde gått rundt elefanten i forsamlingen.

Elefanten er arvtageren etter det gamle plandepartementet. Det heter i dag NDRC, National Development and Reform Commission.

– NDRC er det første de burde ha oppløst, men i stedet står det styrket tilbake, sier Zhao Jun om departementet som styrer all ressursforvaltning og økonomisk planlegging i Kina til Hong Kong-avisen, South China Morning Post.

Mange tror særinteresser i staten vil gjør arbeidet med å reformere myndighetsapparatet like vanskelig som kampen mot korrupsjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hu Jintao og Wen Jiabao

Foreløpig er det forrige maktparet som er avbildet på utstyret utenfor den store kongressbygningen i Beijing. Hu Jintao og Wen Jiabao styrte Kina i 10 år. Det samme vil trolig deres nå utnevnte arvtakere gjøre.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Ingen sterk nok til å dominere alene

Kina er styrt gjennom at landets partitopper forhandler seg til enighet. Ingen leder er i dag sterk nok til å dominere alene.

En pekepinn på maktbalansen imellom president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang vil komme til syne når det blir kjent hvem som skal fylle de øvrige ministerpostene i den nye regjeringen og statsapparat.

Det mest overraskende som foreløpig er kjent, er utnevnelsen av – etter kinesiske kjennetegn – liberalisten Liu Yuancheng til visepresident.

Det er også først gang siden 1993 at Folkekongressen utnevner en visepresident som ikke tilhører Kommunistpartiet øverste ledelse, som etter partikongressen sist høst ble kuttet ifra ni til sju mann.

SISTE NYTT

Siste nytt