– Frustrert nynazist sto bak skyting i Wisconsin

Mannen som skjøt og drepte seks personer i et sikh-tempel i USA søndag, før han selv ble drept i skuddveksling med politiet, kan ha vært en frustrert nynazist.

Amardeep Kaleka trøster medlemmer av sikh-menighet i Wisconsin

TRØST ETTER TRAGEDIE: Amardeep Kaleka (i midten), sønnen til lederen for sikh-menigheten i Wisconsin som ble rammet av en massakre søndag, trøster medlemmer av menigheteten. Seks personer ble drept da en mann åpnet ild inne i tempelet deres, mens tre ble kritisk skadd.

Foto: M. Spencer Green / Ap

Mannen, 40 år gamle Wade Michael Page, var en tidligere soldat som arbeidet for den amerikanske hæren mellom 1992 og 1998, opplyser tjenestemenn til nyhetsbyrået AP.

Søndag åpnet han ild inne i et sikh-tempel i Oak Creek, Wisconsin, ifølge tjenestemenn og vitner. Seks personer ble drept av skuddene, mens tre ble kritisk skadd.

Journalister utenfor huset til antatt Wisconsin-skytter i Cudahy i delstaten

HER BODDE HAN: Journalister samlet seg mandag utenfor huset til den antatte gjerningsmannen for tempel-skytingen i Cudahy, Wisconsin.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Politiet har kalt søndagens angrep som et tilfelle av innenlandsk terrorisme.

Lovlig våpen

Page hadde kjøpt 9mm-håndvåpenet han brukte lovlig, og han hadde flere magasiner med ammunisjon, opplyser Bernard Zapor fra et amerikansk våpenkontrollorgan.

Gjerningsmannen hadde rent rulleblad før søndagen, men FBI-agent Teresa Carlson sier at han har hatt noe kontakt med politiet tidligere.

Så langt har ikke etterforskerne uttalt seg om hva motivet bak
drapene kan være, men de er angivelig i ferd med å undersøke om
mannen er knyttet til hvite, ekstremistiske miljøer.

(Saken fortsetter under bildet)

Store mannskaper ved huset til den antatte Wisconsin-skytteren

STORE RESSURSER: Mannskaper fra politiet, FBI, brannvesenet og en bombegruppe ved huset til mannen det er antatt skjøt og drepte seks personer i et sikh-tempel i Wisconsin søndag.

Foto: TASOS KATOPODIS / Afp

«Frustrert nynazist»

Gruppen the Southern Poverty Law Center (SPLC), som overvåker ekstremistmiljøer i USA, kaller Wade en «frustrert nynazist».

Ifølge SPLC ledet han også et band som spilte hvit makt-musikk.

Page sa i et intervju med et hvit makt-nettsted i 2010 at han hadde vært en del av hvit makt-musikkmiljøet siden år 2000, det samme året som han flyttet fra hjemstaten Colorado. I 2005 startet han bandet «End Apathy», uttaler SPLC.

Inspirasjonen var basert på frustrasjonen over at vi har potensialet til å oppnå så mye mer som individer og som samfunn som helhet, sa han i intervjuet, ifølge SPLC. Page nevnte ikke voldsbruk i intervjuet.

Psykologiske operasjoner

Page gikk inn i det amerikanske forsvaret i 1992, og var reparatør på missilsystemet Hawk før han ble spesialist for hærens psykologiske operasjoner, opplyser en tjenestemann i forsvaret til AP.

Spesialister av denne typen jobber blant annet med å analysere metoder til bruk for påvirkning av befolkninger i andre land.

Blant stedene hvor Page tjenestegjorde var Fort Bragg i North Carolina. Her endte karrieren hans brått i 1998.

Han fikk ikke lov til å fortsette etter at han ble tatt beruset på jobb, sier kilder i det militære.

Indiske sikher roper slagord utenfor USAs konsulat i Hyderabad, India etter Wisconsin-skyting

FORDØMMER: Indiske sikher roper slagord utenfor det amerikanske konsulatet i Hyderabad, India etter Wisconsin-skyting.

Foto: Mahesh Kumar A / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt