NRK Meny
Normal

«De to unge mennene i veikanten bare venter på døden»

Rapportene fra borgerjournalistene som jobber i skjul i den IS-kontrollerte byen Raqqa gir verden et sjeldent innblikk inn i terrorveldet som råder i deler av Syria og Irak. Søndag ble enda en av borgerjournalistene drept.

IS-krigere i Raqqa

Svartkledde maskerte menn med svarte flagg i Raqqas gater. Bildet er publisert på en IS-kontrollert nettside og viser bildet av Raqqa de ønsker å verden skal se. Borgerjournalistene i RBSS er blant de få som klarer å få ut et annet bilde av hva som foregår inne i byen.

Foto: Uncredited / AP

Naji Jerf

Filmskaperen og journalisten Naji Jerf ble drept i den tyrkiske byen Gaziantep søndag.

Foto: RBSS

Naji Jerf ble skutt og drept med pistol søndag i den tyrkiske byen Gaziantep, ikke langt fra grensen til Syria, skriver BBC.

37 år gamle Jerf var filmskaper og journalist, og lagde dokumentarfilmer som var kritiske til ekstremistene i Den islamske staten (IS).

Han var også et fremtredende medlem av gruppen av borgerjournalister i gruppen «Raqqa is Being Slaughtered Silently» (RBSS), på norsk «Raqqa blir slaktet i stillhet».

RBSS ble i november i år hedret med en internasjonal pressefrihetspris av Komiteen for å beskytte journalister (CPJ).

Byen Raqqa i det nordøstre Syria har vært i IS' hender i over to år og er regnet som gruppens hovedstad.

Ingen journalister får rapportere fritt fra byen, og de såkalte borgerjournalistene er den beste muligheten til å få vite hvordan livet er under IS' styre.

Blant annet sender de ut bilder av kopier av IS-dokumenter, som viser at IS forbyr bruk og reparasjoner av TV og nett.

Laster Twitter-innhold

Rapporterer anonymt fra Raqqa

Etter at nyheten om at Jerf var blitt drept ble kjent søndag kveld, sendte BBC Word Service et dagboksnotat fra en annen av borgerjournalistene.

Av hensyn til hans sikkerhet er mannen anonymisert, men hans skildringer fra fredagsbønnen i Raqqa forteller om et liv i frykt og undertrykkelse:

Det er fredag morgen, fem over elleve, for å være presis. Biler bemannet av de svarte vampyrene fra Daesh patruljerer gatene i byen og forsikrer seg om alle mennene er på vei til moskeen.

Væpnet mann med barn på huske.

IS kontrollerer i stor grad hvilke bilder som kommer ut fra Raqqa. Gjennom sitt Raqqa Media Center sender IS ut bilder som dette, der IS-medlemmet Mohammed Abu Abdullah leker med to av sine barn i en park i byen 17. september 2014.

Foto: Raqqa Media Center / AFP

Bønnetidene er obligatoriske i områdene som kontrolleres av Daesh så flokker av menn flyter gjennom gatene. Jeg er blant dem.

Når vi er i bønnerommet snakker predikanten om plikten til å drepe de vantro, å ta krigen til deres hjem og å slakte de frafalne i Den frie syriske hær og andre grupper som våger å bekjempe Daesh.

Han hyller den kommende erobringen av Istanbul, Roma og India og ber alle erklære troskap til muslimenes kalif, forbryteren Abu Bakr al-Baghdadi.

På vei ut av moskeen vokter en gruppe fra Daesh hovedporten og inspiserer alle. De stopper en gruppe på seks unge menn og kritiserer og skjeller dem ut foran alle de tilstedeværende. Det er nedverdigende.

Kaftanene de unge mennene har på seg er ikke kappet av over anklene på den måten som det er gikk ordre om så de kutter av kaftanene på stedet foran alle og bøtelegger dem.

Flere borgerjournalister drept

De siste månedene har IS tydeligvis skjønt hvilken trussel borgerjournalistene utgjør og har gått langt for å stoppe dem.

Naji Jerf er den andre RBSS-journalisten som blir drept på like mange uker.

Onsdag 16. desember ble Ahmad Mohammed al-Mousa drept av maskerte menn i byen Idlib, skriver BBC.

Laster Twitter-innhold

Også tidligere har journalister knyttet til RBSS blitt drept eller kidnappet av IS.

I oktober i år ble RBSS-medlem Ibrahim Abdul Qader drept i Sørøst-Tyrkia sammen med en annen journalist, Fares Hamadi.

Som drapet på Naji Jerf søndag viser drapet på Qader at IS er villige til å ta risikoen ved å begå drap i Tyrkia for å stoppe borgerjournalistene som opererer inne i Raqqa.

Øyenvitner til henrettelser

Rapportene om blodige og vilkårlige henrettelser inne på IS-kontrollerte områder har vært mange, men for det meste har det vært annenhåndsskildringer.

Journalistene fra RBSS er blant de få som selv har sett og rapporterer om henrettelsene.

Borgerjournalisten som rapporterte til BBC forteller om en to unge menn som ble henrettet i en landsby helt øst i Syria:

Så fort jeg kan drar jeg til byens (Raqqas, jour anm.) busstasjon sånn at jeg kan reise til en landsby øst for byen Deir ez-Zur for å besøke noen slektninger. Etter å ha passert gjennom alle Daesh' veisperringer kom vi endelig frem.

Domsavsigelse i Raqqa

Bilde publisert på en IS-kontrollert nettside 14. mai 2015 fra Raqqa der et medlem av det religiøse politiet leser opp dommer der de som er dømt for utroskap blir dømt til pisking.

Foto: Ap

I det jeg gikk av bussen oppdaget jeg en samling mennesker på hovedrundkjøringen. I midten var den noen støvete og hårete menn med forvokste skjegg. De var tydelig at shariaråd for Daesh.

Liggende på bakken foran dem var to unge menn med bind for øynene og hendene bundet sammen. En av de skjeggete mennene ropte så høyt han kunne: «Den islamske domstolen dømmer disse to til døden for apostasi og å være agenter for våre fiender. Gud hjelp oss».

Daesh-tilhengerne roper høyt «Allahu akbar», som betyr «Gud er stor» og andre i mengden roper sammen med dem.

De to unge mennene i veikanten bare venter på døden. Bak dem står Daesh' drapsmenn og venter på at de skal komme et lite skritt nærmere gud.

Ordren om å drepe blir gitt og de skyter dem. Blod flyter overalt, barn begynner å gråte og kvinner løper sin vei. Daesh-mennene roper «Allahu akbar» enda høyere enn tidligere. Alle andre har mistet stemmene sine.

Jeg løper så fort jeg kan til mine slektningers hus. Jeg orker ikke å se mer. Jeg føler meg syk, som om blodet til de stakkars unge mennene hadde gått rett inn i mitt indre. Bare synet av disse folkene gir meg følelser av frykt og angst og avsky.

Nekter folk å forlate området

IS nekter alle å forlate områdene de kontroller i Syria. Blant dokumentene RBSS har offentliggjort er en sjelden tillatelse til å reise ut av de IS-kontrollerte områdene. Se twitterbilde under.

Laster Twitter-innhold

I tillegg til å fortelle om livet under IS-styre, har journalistene i RBSS også avdekket nyheter som senere har gått verden rundt.

Blant annet var det RBSS som avslørte at amerikanske spesialstyrker hadde gjort et mislykket forsøk på å få journalisten James Foley ut av IS-fangenskap før han ble drept.

Håper at brutaliteten tar slutt

BBCs anonyme borgerjournalist forteller klart og tydelig om følelsene som ligger bak jobben de gjør:

Når man ser dem fengsle våre kvinner, gjøre våre barn til soldater og henrette våre menn, føler vi et utrolig sinne.

De ødela revolusjonen vår og de styrer på samme måte som regimet gjorde. Dagliglivet vårt er satt på vent i en form for ikke-eksistens.

Det virker som om ingen bryr seg om uskyldige sivile, men vi håper fortsatt at vi snart vil bli reddet fra denne brutaliteten.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt