NRK Meny
Normal

«Berserk» slippes fri

Mannskapet på den norske seilbåten «Berserk» får gå i land i Chile, etter at båten har vært holdt i arrest i ti dager. Fortsatt er ikke alle formaliteter på plass.

Jarle Andhøy

Andhøy og mannskapet om bord på seilbåten «Berserk» har vært i arrest i Chile i ti dager.

Foto: New Zealand Custom Service / Scanpix

Nils Jørgen Vordahl

Advokat Nils Jørgen Vordahl bekrefter at «Berserk» er sluppet fri.

Foto: Helge Carlsen / NRK
Rune «Supern» Olsgaard

Rune Olsgaard sier mannskaået er lettet over å endelig kunne forlate Chile.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– De fikk tillatelse til å gå i land for noen dager siden og fikk dermed internettilgang, som var nødvendig for å komme i kontakt med Russland og få sendt over registreringspapirene til båten, forteller Berserks talsmann, Rune Olsgaard, til NTB.

På grunn av at det har vært påske, tok det litt tid å få disse papirene på plass, .

– Jarle Andhøy ringte meg for et par timer siden, og fortalte at de var sluppet fri, sier Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl til NRK.

Han snakket ikke lenge nok med Andhøy til å få en detaljert rapport om «Berserk»-mannskapets planer fremover, bortsett fra at dato for hjemreise til Norge nå er satt.

– Samuel Massi skal ha noen eksamener til våren, så de har sagt at de skal være hjemme igjen til 17. mai, sier Vordahl.

Til Argentina

Talsmann for Jarle Andhøy, Rune «Super'n» Olsgaard sier til VG at Andhøy og mannskapet på fem legger fra kai tirsdag og setter kursen mot den argentinske havnebyen Ushuaia.

– Der skal de få gjort noen reparasjoner på båten. Det er en større by, hvor de får tilgang til alt de trenger, sier Olsgaard.

Til NRK sier Olsgaard at Andhøy er svært lettet over å få seile videre.

– Han var kjempefornøyd, de har sittet der i nesten ti dager, og når alt har vært uvisst og vanskelig, blir det en forløsning når man får seile videre og alt er greit, sier Olsgaard til NRK.

Nå blir det feiring utover natten, og det attpåtil i nydusjet forfatning, forteller han. Det har nemlig vært så som så med disse fasilitetene i arresten.

– Jada, de lukter godt nå og er klare for byen.

Papirløs blindpassasjer

Andhøy og mannskapet om bord på båten var på vei tilbake fra Antarktis, etter å ha forsøkt å få klarhet i hva som skjedde med mannskapet om bord på den forrige «Berserk»-seilasen som forsvant i fjor vinter.

Seilbåten forsvant i Sørishavet 22. februar 2011, med tre av besetningen på fem. De tre var nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

Årets ekspedisjonsmedlemmer var på vei til Argentina da de ble stanset i chilensk farvann .

– Det var en bekymringsmelding om at en statsborger fra New Zealand var om bord i fartøyet uten hans egen vilje som gjorde at vi tok båten til havn, fortalte Ricardo Velasquez hos den chilensk kystvakten til NRK rett etter pågripelsen.

Maorien Busby Noble manglet også de nødvendige papirene. Han måtte blant annet skaffe seg nødpass før båten kunne reise videre mot Argentina.

Olsgaard forteller at også uklarheter rundt båtens registreringsdokumenter har ført til at løslatelsen har latt vente på seg.

– I dag fikk de gå i land og fikk tilgang på mail, og da da fikk de ordnet dette, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt