NRK Meny
Normal

Frykter isfjell traff «Berserk»

«Steve Irwin»-kaptein Paul Watson frykter at et undervannsisfjell kan ha truffet «Berserk», og har ingen tro på at det savnede mannskapet fra «Berserk» har klart å komme seg i ly på Franklinøya.

Redningsflåten til Berserk er funnet i Sørishavet.

Redningsflåten til Berserk ble torsdag kveld funnet i Sørishavet. I dag har Franklinøya blitt gjennomsøkt.

Foto: Barbara Veiga / Sea shepherd

«Berserk» har vært savnet siden tirsdag morgen, da det ble løst ut et nødsignal fra båten. Det var da tre personer om bord. To av de savnede er nordmennene Tom Gisle Bellika (36) og Robert Skaanes (34), mens den siste er Leonard J. Banks (32) fra Sør-Afrika.

Franklinøya - et siste håp

Et håp har vært at mannskapet om bord i «Berserk» har søkt tilflukt på Franklinøya. Øya er det siste stedet «Berserk»-kaptein Jarle Andhøy (33) ba redningsmannskapene om å lete. Selv hadde han gått av båten, sammen med Samuel Massie (18), før båten ble savnet.

Paul Watson i Sea Sheperd

«Steve Irwin»-kaptein Paul Watson mener de burde funnet tegn fra «Berserk» sør for flåtefunnet torsdag.

Foto: Sea Shepherd Conservation Society / AP

Redningsmannskaper fra Sea Sheperd-skipet «Steve Irwin» har i flere dager lett etter tegn fra «Berserk» i Rosshavet. I går kveld norsk tid fant de en livredningsflåte som tilhører den savnede båten.

Fredag ettermiddag kom det meldinger om at leteoperasjonen var innstilt, men kaptein Paul Watson opplyser til NRK at de fortsetter søket så lenge redningssentralen på New Zealand ber dem om å lete.

For bratt til å ta seg til land

Franklinøya i Rosshavet var ett av fire avtalte kontaktpunkter på ankringsruta til «Berserk», og helikopteret har blitt brukt til å lete på øya i dag.

– Vi har søkt nesten hele øya, og søker der nå, sier Watson til NRK like før klokken 23 norsk tid.

– Men jeg tror ikke det er mulig at de er der. Det går ikke an å komme seg opp på øya, som er for bratt opp fra vannet.

Mange undervannsisfjell i vannet

Watson tror derfor nå at det ikke er noe håp.

– Nei, ikke når man tar hensyn til vinden, temperaturen, sjøen. Dessuten er havet fullt av undervannsisfjell, som er store nok til å lage hull i båten og senke den raskt, sier Watson.

Sjøsprøyt, Jarle Andøy og Samuel

Jarle Andhøy og Samuel Massie gikk i land før «Berserk» ble savnet.

Foto: Anders Sæther

Han forteller at en turistbåt for noen år siden ble truffet av et undervannsisfjell i dette området. Båten gikk under på bare noen minutter. De som var om bord da, ble reddet av en båt som var like ved.

Dagens søk har ikke gitt resultater. Watson forteller at de eneste funnene så langt er livredningsflåten som ble funnet i går kveld, og at det 45 nautiske mil sør for flåten ble funnet en åre og en rasjonspakke med vann.

Burde funnet noe sør for flåten

I dag har helikopteret fra Watsons båt vært ute på leting i fire timer. Til sammen har helikopteret vært oppe i luften i 15 timer. De har søkt både langs vannlinjen og ute i sjøen, uten å finne tegn til noe.

– Vi vil fortsette letingen så lenge redningstjenesten på New Zealand ber oss om å lete, sier Watson.

Etter at Watsons mannskaper har søkt over hele Franklinøya, vil de konsentrere seg om å søke nordover. Det er i den retningen vinden har blåst og fremdeles blåser.

– Men jeg er ikke så optimistisk. Livredningsflåten ville ha drevet lengst, fordi den mest sannsynlig ville blitt tatt av vinden, sier Watson.

– Vi burde funnet noe sør for den flåten, og der er det absolutt ingenting. Det er ikke tegn på noe der, sier Watson.

Franklin Island

Franklinøya er ett av fire kontaktpunkter for mannskapet på «Berserk»

Foto: Grafikk: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt