NRK Meny
Normal

– Det mest alvorlige EHEC-utbruddet noensinne

Utbruddet av de farlige E. coli-bakteriene i Tyskland er det verste i sitt slag i verden hittil, ifølge tyske myndigheter.

EHEC-bakterier i en Petriskål hos østerrikske helse- og matsikkerhetsmyndigheter

EHEC-bakterier i en Petriskål i et laboratorium hos østerrikske helse- og matsikkerhetsmyndigheter.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

35 personer har omkommet etter EHEC-utbuddet, 34 av dem i Tyskland.

3.255 mennesker i 14 land har blitt syke av smitten. Mange er blitt alvorlig syke, med blodig diaré, og flere har utviklet den farlige nyresykdommen HUS.

– Denne bølgen av EHEC- og HUS-tilfeller i Tyskland er den mest alvorlige som er sett i verden til i dag, sier Nele Boehme, talsperson for tyske smittevernmyndigheter søndag.

Ikke alvorlig for smittet nordmann

I Norge er det foreløpig meldt om ett smittetilfelle. En mann i 40-årene ble i slutten av mai innlagt med E. coli-infeksjon på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Mannen ble ikke alvorlig syk, og har ikke hatt komplikasjoner med nyresykdommen HUS.

– Mannen er i stadig bedring og vil snart kunne bli utskrevet fra sykehuset, sa fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus Kristiansand til NRK fredag.

Folkehelseinstituttet mener det er stor sannsynlighet for at E. coli-smitten stammer fra det tyske utbruddet.

Bønnespirer var kilden

Tyske myndigheter kunngjorde fredag at bønnespirer er kilden til smitteutbruddet av E. coli. Bønnespirer dyrket i delstaten Niedersachsen var også tidligere utpekt som den sannsynlige årsaken til utbruddet.

Tysklands helseminister Daniel Bahr opplyste onsdag at E. coli-utbruddet var på tilbakegang og at antallet nye smittetilfeller har sunket markant den siste tiden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt