– Taliban vil angripe hjelpearbeidere i Pakistan

En amerikansk tjenestemann hevder at Taliban planlegger flere angrep mot utenlandske hjelpearbeidere i flomrammede Pakistan.

Utdeling av nødhjelp i Pakistan

Flomofre i Pakistan er desperate etter nødhjelp og forsyninger. Taliban har fungert som hjelpeorganisasjon den siste måneden, men nå hevder USA at organisasjonen planlegger å angripe utenlandske hjelpearbeidere.

Foto: ASIM TANVEER / Reuters/Scanpix

Tjenestemannen, som ønsker å være anonym, har uttalt seg til både BBC og nyhetsbyrået AFP om Talibans angivelige planer.

– Ifølge informasjon amerikanske myndigheter har tilgang til, planlegger Taliban å utføre angrep mot utlendinger som deltar i hjelpearbeidet i Pakistan. De kan også ha planer om å angripe føderale og lokale ministre i Islamabad, sier tjenestemannen til AFP.

Ifølge BBCs Washington-korrespondent er dette første gang USA har advart mot konkrete angrep i forbindelse med flommen i Pakistan.

Taliban som hjelpeorganisasjon

USA har så langt brukt rundt 150 millioner dollar på nødhjelp til flomofrene, og har ikke tidligere meldt om sikkerhetsproblemer i forbindelse med hjelpearbeidet.

Les også: Raja: Norge har mindre empati med muslimer
Les også: Økt givervilje blant nordmenn

Pakistanske hjelpearbeidere tar imot melsekker fra USA

Pakistanske hjelpearbeidere tar imot melsekker fra amerikanske styrker. FN etterlyser flere helikoptre for å nå de mest utilgjengelige stedene.

Foto: B.K.Bangash / Ap/Scanpix

General Michael Nagata, som er øverste ansvarlig for USAs militære hjelpearbeid i Pakistan, roste torsdag det pakistanske militæret for effektiv beskyttelse av amerikanske styrker.

Taliban har tidligere avvist at Pakistan trenger hjelp fra andre land, og har selv fungert som hjelpeorganisasjon den siste måneden.

Les også: Petraeus: Taliban er på vikende front

400.000 evakuert

Torsdag ble også en halv million mennesker beordret evakuert i tre byer sør i Pakistan som følge av flommen i landet.

Innbyggerne i byene Sujawal, Mirpur Bathoro og Daro i Sindh-provinsen har nå fått beskjed om å forlate hjemmene sine.

Provinsen er allerede hardt rammet av flommen, og enorme jordbruksområder er ødelagt. Nå er det en overhengende fare for at nye oversvømmelser skal ta liv i området, melder nyhetsbyrået AFP.

– Vi har advart innbyggerne i Sujawal, Mirpur Bathoro og Daro og bedt dem om å forlate hjemmene sine til fordel for tryggere steder i lys av mulighetene for nye flommer i området, sier Thatta-distriktets øverste tjenestemann, Hadi Bakhsh Karhoro.

Flom i Sujawal, Pakistan

Sujawal er snart fullstendig oversvømmet av vannmassene.

Foto: RIZWAN TABASSUM / Afp/Scanpix

De tre byene har omtrent 400.000 innbyggere til sammen. Myndighetene jobber også desperat for å redde byen Shahdadkot, der 100.000 allerede er evakuert, fra vannmassene.

Les: Slik hjelper du Pakistan

Truer Bhuttos mausoleum

Benazir Bhuttos mausoleum

Benazir Bhuttos mausoleum er nå truet av flommen i Pakistan.

Foto: NADEEM SOOMRO / Reuters/Scanpix

Sindh-provinsens jordbruksminister, Saifullah Dharejo, opplyser at flomvannet også utgjør en betydelig trussel mot landsbyen Garhi Khuda Bakhsh, der tidligere statsminister Benazir Bhutto er begravet.

– Vi har forsterket dikene fordi vi vil unngå at mausoleene til våre martyrer blir oversvømmet, sier Dharejo til AFP.

Bhutto ble verdens første kvinnelige statsminister i et muslimsk land i 1988, og ble skutt og drept på et valgmøte i Rawalpindi i desember 2007, få uker før valget.

800.000 avskåret

Flommen, som er Pakistans verste humanitære katastrofe noensinne, har allerede berørt over 17 millioner mennesker. Ifølge pakistanske myndigheter er 1600 mennesker bekreftet døde, og over 1,2 millioner hjem er ødelagt.

Les også: Frykter koleraepidemi i Pakistan

Ifølge FN er 800.000 mennesker i akutt nød avskåret av flommen. Organisasjonen ber om flere helikoptere som kan levere nødhjelp til de utilgjengelige områdene.

Les også: - Vanskelig å få hjelpen frem

Pakistanske myndigheter er i forhandlinger med Det internasjonale pengefondet (IMF) om et lån på nesten 11 milliarder dollar.

Les også: Pakistan får låne 5,5 milliarder

SISTE NYTT

Siste nytt