Normal

- Vanskelig å få hjelpen frem

- Jeg ser hundrevis av mennesker på flukt, sier NRKs reporter i det flomrammede Pakistan.

Flom i Pakistan

Flomrammede prøver å redde husdyrene sine fra vannmassene i Khangarh.

Foto: BANARAS KHAN / Afp

Flomkatastrofen i Pakistan overgår all fantasi og ethvert mareritt. 20 millioner mennesker bader i gjørme, seks millioner av dem er uten mat og beskyttelse. Kampen om å redde liv er en miks av storpolitikk, Taliban, nasjonal stolthet og religion.

Øyvind Nyborg Rønning, du er nå i Islamabad. Hva har du sett?

Øyvind Rønning Nyborg

Øyvind R. Nyborg.

Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

– Det vi ser nå er store flommasser som beveger seg sakte, men sikkert nedover Punjab og setter hele landsbyer under vann. Folk har vann tre meter opp på husveggene sine.

– Vi ser hundrevis av mennesker på flukt. Noen vegrer seg for å flykte fra hus og hjem og finner rett og slett tilhold oppe på taket. Andre har fått husene sine fullstendig knust og må takke ja til tilbudet fra Hæren om å evakuere.

Det er seks millioner som er i akutt fare. Hvor mange av dem har fått hjelp?

– Det vi vet er at det er hjelp som har kommet ut til 300 000 av dem. Det er først og fremst mat og vannhjelp. Man snakker om at det vil ta minst to uker fra nå før man har klart å nå ut til alle.

Les også: - 20 millioner er hjemløse i Pakistan

Les også: Tror koleraepidemi kan forhindres i Pakistan

Er det bare logistikk som er problemet for hjelpeorganisasjoner?

– Vi må huske på at Pakistan er et føydalsamfunn. Nede i Sindh, der flomvannet har rammet hardt, så har man kranglet lokalt. Myndighetene prøvde med bulldosere å bryte dikene for å spre vannet utover for å prøve å redde den historiske byen Jacobabad, men da dukker rivaliserende grupper opp med sine private hærer og nekter dem å gjøre det.

– Det er den type rivalisering som nå pågår rundt omkring i distriktene. I tillegg har Hæren problemer på grunn av mye regn og vann med å komme frem med helikopter og båter.

Er det motstand mot vestlig bistand?

– På papiret så har statsministeren og opposisjonen bestemt seg for å sette ned en komité der man skal forsøke å ha et felles mål for gjenoppbyggingen. Men det er klart at landets opposisjon har sagt at Pakistan klarer seg utmerket godt uten utenlandsk hjelp, mens statsminister Gilani er mer åpen for pengesekken utenfra.

Pakistan trenger penger

FN sier det trengs tre milliarder kroner de kommende tre måneder.

Les også: Ber om raskere hjelp til Pakistan

Idag setter FNs generalsekretær Ban Ki-Moon seg ned med Pakistans president Asif Ali Zardari for å drøfte hva som trengs. For 1600 er allerede døde.

– Vi får se hva Ban Ki-moons besøk vil ha og si for Pakistan, sier Øyvind Rønning Nyborg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt