NRK Meny
Normal

– Vi har ikke funnet på dette

Malaysias transportminister Hishammudin Hussein slår tilbake mot spekulasjonene rundt det savnede Malaysian Airlines-flyet, og sier arbeidet med å snevre inn leteområdene er i full gang.

PK Malaysia

Utenriksminister Anifah Aman og transportminister Hishammudin Hussein på tirsdagens pressekonferanse.

Foto: MOHD RASFAN / Afp

Hussein holdt en ny pressekonferanse tirsdag formiddag.

– De siste 24 timene har vi jobbet hardt med å snevre inn korridorene. Den sørlige korridoren er det største jobben. Området er enormt, sier han.

Australia og Indonesia leder letarbeidet i den sørlige korridoren, mens Kina og Kasakhstan leter i sine nærområder i nord.

– Leteområdene er delt inn i sju kvadranter, hver av dem på 700 ganger 400 nautiske mil. Hele søkeområdet strekker seg nå over 2,24 millioner nautiske kvadratmil. Det er et enormt område, og jeg er veldig glad for at så mange land hjelper til, sier Hussein.

Les: – Endret kurs på flyets datamaskin

Kritikk fra Kina

Kina har kritisert Malaysia og anklaget myndighetene for å holde tilbake informasjon, noe flere kinesiske journalister ville spørre om på dagens pressekonferanse.

– Vi har vært konsekvente. Vi har ikke funnet på dette. De politiske spekulasjonene ble funnet på av utenlandske medier, sier Hussein.

Utenriksminister Anifah Aman ba også om en samlet innsats for å finne flyet fremfor politiske spekulasjoner.

– Politikk er ikke viktig her. Ingen bør søke billig publisitet. Dette er en stor katastrofe, og all innsats bør gå til å finne flyet, sier Aman.

Les: Pårørende truer med sultestreik

Hishamuddin Hussein

Hussein viser frem et bilde av det sørlige leteområdet.

Foto: Vincent Thian / Ap

– Større enn politikk

Malaysiske myndigheter har sagt at det internasjonale samarbeidet medfører store diplomatiske og logistiske utfordringer, men ber alle om å jobbe sammen til flyet er funnet.

– Vår prioritet er fortsatt å finne flyet. Søket er større enn politikk. Vi ber alle om å legge eventuelle konflikter til side og stå sammen mens vi fokuserer på å finne flyet og alle som var om bord, sier Hussein.

Alle land med tilgang til satellitter er kontaktet, og Malaysia ber alle sine internasjonale partnere om å ta en ekstra kikk på det de måtte ha av radardata.

Etterforskerne mener nå at kommunikasjonssystemet til flyet ble skrudd av etter at flyet nådde den malaysiske østkysten kl. 01.07, og før det skulle inn i vietnamesisk luftrom.

Hussein vil ikke kommentere New York Times' opplysninger om at kursendringen ble foretatt på flyets datamaskin i cockpit, men opplyser at det skal ha vært programmert til å fly til Beijing på forhånd.

– Det blir spekulasjoner, men vi kan ikke utelukke noe. Når man er på flyet, er alt mulig, sier Hussein.

Les: Alle «sannhetene» om det savnede flyet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt