– Vi har endelig fått deg hjem

Moren til Joshua French, Kari Hilde French, takker for all hjelp og støtte i arbeidet med å få sønnen hjem til Norge. Hun forteller at gleden er ubeskrivelig.

Kari Hilde French og sønnen Joshua i retssalen i Kongo

Kari Hilde French og sønnen Joshua i rettssalen i Kinshasa, 11. november 2014.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Kari Hilde French publiserte onsdag kveld et blogginnlegg der hun beskriver følelsene hun har når det nå er klart at sønnen kommer hjem til Norge.

Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig. Men på denne dagen kjenner vi også på sorg. Våre tanker går til familien Moland som ikke fikk sin sønn hjem med livet i behold. Vi deler smerten med dem.

Moren skriver også at hun nå ønsker ro. Familien til Joshua French har vært gjennom enorme belastninger:

Takker Gud

Først og fremst ønsker vi å takke Vår Herre som lar oss oppleve Joshuas hjemkomst på selveste frihetsdagen vår.

Kari Hilde French har også mange andre hun ønsker å takke for at sønnen nå er satt fri. Hun presiserer at støtte og innsats fra familie, venner og støttespillere har vært uvurderlig. French takker også norske og kongolesiske myndigheter, den norske utenrikstjenesten og medfanger av Joshua French.

LES OGSÅ: Dette er historien om Joshua French

Ikke dømt i Norge

Børge Brende og Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende holdt pressekonferanse onsdag kveld.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Joshua French er overført til Norge etter åtte år i fengsel i Kongo. Utenriksminister Børge Brende understreker at han ikke har noen dom mot seg i Norge. Statsminister Erna Solberg, sammen med utenriksminister Børge Brende, bekreftet på en pressekonferanse onsdag at French er overført til Norge etter åtte år i fengsel i Kongo.

– Jeg er svært glad for å kunne bekrefte at kongolesiske myndigheter i går besluttet å overføre Joshua French til Norge. French kom til Norge i dag og får nå nødvendig medisinsk oppfølging. Belastningen for French og hans nærmeste har vært svært stor, saken har vakt sterkt engasjement og jeg er lettet
over at han nå er i Norge, sa Solberg.

French ble transportert ut av Kongo med egnet fly og kompetent helsepersonell. Brende opplyser at French ankom Norge i 11-tiden 17. mai.

Krevende sak

Erna Solberg sa det har vært en svært krevende sak for Kongo og Norge, og at hun er glad for at det ble funnet en løsning. Utleveringsbeslutningen kom ifølge Brende på plass på kontoret til Kongos president, Joseph Kabila, 16. mai. Utenriksministeren
sa videre at saken er svært spesiell, og derfor har blitt høyt
prioritert.

– Han er den eneste nordmannen som soner en dødsdom i utlandet. Vi er opptatt av å få norske borgere hjem, særlig hvor en straffeutmåling ikke ville vært mulig i Norge, sa Erna Solberg til Dagbladet.

Børge Brende sa at det ikke er utbetalt penger i forbindelse med overføringen eller under prosessen. Ei heller i form av løfter om framtidig bistand.

Ikke soningsoverføring

Utenriksministeren understreket at det ikke er en avtale om soningsoverføring eller benådning, men at den er basert på helsemessige vurderinger. French trenger helsehjelp og får oppfølging av smittevernshensyn, sa Solberg, uten å gå i detaljer om helsetilstanden hans.

SISTE NYTT

Siste nytt