Hopp til innhold

– USAs barn er de skjulte ofrene for den økonomiske krisen

Antallet amerikanske barn som lever under fattigdomsgrensen øker kraftig, viser en ny rapport som roper varsko for fremtiden.

Tre år gamle Avery Bennett spiser vegetarlasagne

Tre år gamle Avery Bennett spiser vegetarlasagne på et kveldsprogram for barn i Brattleboro-området i delstaten Vermont. Avery får næringsrik mat som del av et program for barn i områder hvor over halvparten av husstandene er under fattigdomsgrensen.

Foto: Jason R. Henske / Ap

Barna er i stor grad glemt i mediedekningen av den økonomiske krisen i USA, konstaterer LA Times.

Det har vært liten plass til de yngste blant alle nyhetene om eiendomsmarkedet, verdensmarkedene, folks inntekt og skatten de må betale, samt presidenten og det kommende presidentvalget.

Nå siterer storavisen en fersk rapport som peker på at landets barn er hardt rammet av de vanskelige tidene.

– Dramatisk økning

Studien viser at barnefattigdommen økte i 38 amerikanske delstater fra 2000 til 2009, ifølge nyhetsbyrået AP.

Som et resultat av dette var 14,7 millioner amerikanske barn, 20 prosent, fattige i 2009. Det er 2,5 millioner flere enn i 2000.

– Vi ser en dramatisk økning når det gjelder fattigdom blant barn, sier Patrick T. McCarthy fra Annie E. Casey-stiftelsen, som har laget rapporten.

– Resesjonen har praktisk talt utvisket all fremgangen vi hadde på 1990-tallet.

Den nasjonale fattigdomsgrensen i USA er på 22.350 dollar (i overkant av 120.000 kroner) for året 2011.

(Saken fortsetter under bildet)

Arbeidssøkerne Yefin Milinevsky (t.h.) og Jeffrey Thomson snakker med rekrutteringspersonale

Arbeidssøkerne Yefin Milinevsky (t.h.) og Jeffrey Thomson snakker med rekrutteringspersonale på en karrieremesse i Arlington, Virginia. Til tross for at amerikansk økonomi er inne i en av sine tøffeste perioder på lenge, økte sysselsettingen i landet i juli.

Foto: Jose Luis Magana / Ap

Flest tvangssalg i Nevada

I 2010 hadde minst elleve prosent av barna minst en forelder som var arbeidsledig, ifølge rapporten. Fire prosent er påvirket av forhold som tvangssalg.

Tvangssalg fører til at folk må flytte, konstaterer McCarthy, som tror tallet er langt høyere i virkeligheten.

Det bor flest barn med arbeidsledige foreldre i Nevada, viser studien. Delstaten er også hardest rammet av tvangssalg, da 13 prosent av barna har blitt kastet ut av hjemmene sine på grunn av misligholdte lån.

Dystert for USAs fremtid

Den dystre statistikken er ikke bare et problem for barna: Hele USA vil rammes av at så mange barn vokser opp i fattigdom, selv lenge etter at foreldrene har kommet seg økonomisk på fote igjen.

Ifølge forskning knyttet til fire tidligere resesjoner er det sannsynlig at barn som rammes av økonomisk krise kan få adferdsproblemer, vanskeligheter på skolen, ta mindre utdannelse og tjene mindre, samt få flere helseproblemer.

Det lover ikke godt for USAs fremtidige arbeidsstyrke, som skal konkurrere i en global verden, mener McCarthy.

– Det vi ser, er en gruppe barn som kan bli mindre kapable til å bidra til veksten i økonomien når de blir voksne. Det kan pågå i flere generasjoner, sier han til AP.

Foreslår støttetiltak

Annie E. Casey-stiftelsen foreslår en rekke tiltak for å hjelpe barn og familier til å takle de økonomiske utfordringene krisen fører til.

Stiftelsens forslag er blant annet hjelp mot tvangssalg og meglingsforsøk for familier som står overfor en boligkrise, å jobbe for helseforsikring for barn, økonomisk rådgivning for familier og utdanningshjelp til barn.

– Dette handler om hvordan vi skal klare å skape en arbeidsstyrke og borgere som bidrar til samfunnet, slik at vi kan forbli konkurransedyktige globalt, sier McCarthy.

SISTE NYTT

Siste nytt