– USA vil ha Snowden utlevert

USA har begjært spionsiktede Edward Snowden utlevert fra myndighetene i Hong Kong.

Edward Snowden

Edward Snowden befinner seg for tiden i Hong Kong etter å ha lekket omfattende og detaljert informasjon om amerikansk etterretningsarbeid.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Tom Donilon

Sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Tom Donilon, bekrefter at amerikanske politimyndigheter har vært i kontakt med myndighetene i Hong Kong om en utlevering av Snowden.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / Afp

Det opplyser Tom Donilon, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver og representant for Det hvite hus, til den amerikanske TV-kanalen CBS, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Vi er i samtaler med myndighetene i Hong Kong, sier Donilon.

Snowden ble tidligere lørdag siktet for spionasje og for å ha stjålet offentlig eiendom, og amerikanske myndigheter varslet at de skal jobbe med å få ham utlevert til hjemlandet.

Washington Post meldte at amerikanske myndigheter i all hemmelighet har utferdiget en siktelse mot 30-åringen.

Ifølge avisen South China Morning Post befinner Snowden seg nå på et trygt sted i Hongkong. Han er ikke under politibeskyttelse, men har heller ikke blitt pågrepet av myndighetene i Hong Kong.

Vært i Hong Kong siden mai

Edward Snowden ble verdenskjent da han gikk ut og fortalte omverden om det omfattende overvåkningssystemet som amerikanske etterretningsmyndigheter står bak. Snowden var selv ansatt i National Security Agency (NSA), og deltok i spionasjen. Han flyktet til Hongkong i mai etter å ha stått frem som kilden bak avsløringene.

Snowden ønsker i utgangspunktet asyl på Island, og har blant annet bedt Wikileaks om hjelp til å søke asyl i landet.

Han har avslørt hvordan NSA gjennom sitt PRISM-program har drevet omfattende overvåking av tele- og datakommunikasjonen til millioner av amerikanere.

Overvåkingen skjedde blant annet ved at NSA fikk tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon.

Valgte Hong Kong for de de ikke ville utvise ham

Til britiske The Guardian avslørte amerikanerne hvorfor han valgte å reise til Hong Kong da han rømte fra USA i forkant av avsløringene:

– Jeg var nødt til å reise uten forhåndsgodkjenning til et land som hadde det kulturelle og lovmessige rammeverket som ikke hindret meg i å jobbe og som samtidig ikke ville utvise meg umiddelbart. Det kunne Hong Kong. Island, slik jeg ser det, kunne ha blitt presset hardere og tidligere, uten at publikum hadde fått en mulighet til å reagere, og den sjansen ville jeg ikke ta.

– USAs regjering har ødelagt enhver mulighet for en rettferdig rettssak ved åpent å erklære meg skyldig i forræderi, skrev Snowden.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt