Normal

– USA går utfor budsjettstupet

Kongressen i USA vil ikke rekke å stemme over forslaget til ny budsjettavtale før årsskiftet, ifølge CNN. Det betyr formelt sett at landet faller utfor det såkalte budsjettstupet.

President Barack Obama talte i Det hvite hus nyttårsaften om budsjettforhandlingene.

VIDEO: President Barack Obama sa i en tale i Det hvite hus mandag at avtalen ennå ikke var i boks. Se hele talen.

TV-kanalen CNN melder at Representantenes hus ikke vil rekke å stemme over forslaget før midnatt lokal tid. En republikansk kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at avstemningen vil finne sted første nyttårsdag.

De er imidlertid ikke ventet at utsettelsen vil få stor økonomisk betydning, siden USA kun vil befinne seg utenfor kanten av «stupet» i en kort periode.

Like før midnatt, norsk tid, melder en republikansk representant at uoverenstemmelser preger forhandlingene, og at partene skal møtes på ny klokken 12 tirsdag. Det melder Reuters.

Avstemningen kan skje første nyttårsdag, noe som betyr at USA vil befinne seg «i svevet» bare i en kort periode. Siden børsen er stengt, vil stupet trolig ikke føre til store økonomiske konsekvenser.

Stupet innebærer i utgangspunktet både automatiske kutt og skatteøkninger første nyttårsdag. De er tidligere vedtatt av Kongressen i et forsøk på å tvinge fram en budsjettavtale med mindre dramatiske innstramminger

Obama: – Innen rekkevidde

President Barack Obama ble tidligere i dag møtt med applaus og jubel i Det hvite hus da han kom med nye oppdateringer fra de kritiske budsjettforhandlingene i Washington.

– En avtale er innen rekkevidde, men den er fortsatt ikke ferdig, sa Obama til oppmøtte tilhengere på nyttårsaften i Washington.

Det er tidligere kommet lekkasjer om at partene er på rett vei, men under Obamas opptreden mandag ettermiddag brukte han også tid på å understreke at de er under stort press for å bli ferdige.

– Det siste dere vil på nyttårsaften er vel å høre enda en tale fra meg, men jeg vil gjerne si noe om utviklingen i samtalene, sa Obama.

Budsjettforhandlinger i den amerikanske Kongressen

Budsjettforhandlingene byr på hodebry innenfor den amerikanske kongressbygningens fire vegger. Kraftige budsjettkutt trer automatisk i kraft dersom senatorene ikke leverer en budsjettavtale før midnatt nyttårsaften. Økonomer frykter resesjon dersom USA faller utenfor det såkalte budsjettstupet.

Foto: Drew Angerer / Afp

– Enige om punkter i en avtale

Kilder i Washington har uttalt til nyhetsbyrået Reuters at en mulig avtale trolig vil innebære skatteøkninger for personer som tjener mer enn 400.000 dollar i året og husholdninger som tjener mer enn 450.000 dollar i året.

For disse skal skatteprosenten økes til 39,5. Boligskatten på eiendommer verdt mer enn 5 millioner dollar vil også øke til 40, opp fem prosent.

Det partene også skal være enige om, ifølge ikke-navngitte kilder, er at ledighetstrygden for nærmere to millioner amerikanere fortsetter å bli utbetalt i ett år til.

Dersom de automatiske kuttene blir tatt tirsdag morgen, som fryktet, vil disse personene stå uten noen stønad fra januar av.

– Fristen satt for flere måneder siden

Obama beklaget i talen fra Det hvite hus at hans administrasjon og Kongressen ikke kunne produsere en «storslått avtale» for å bremse gjeldsbyrden i landet.

Han unnskyldte seg med at det ikke ville være mulig med «denne Kongressen».

Han sa at begge sider har vært ute av stand til å få til en omfattende avtale i mer enn et år, og at de hadde satt kveldens frist for flere måneder siden, som motivasjon.

– Vurderer utsettelse

På grunn av uenigheter på flere punkter vurderer både Demokratene og Republikanerne en opptil 90 dagers utsettelse av budsjettkuttene som ellers ville trådt i kraft ved årsskiftet, ifølge en kilde i Det republikanske partiet.

Utkastet til budsjettavtale inneholder angivelig ingen nye kutt i de offentlig utgiftene. Republikanerne har lenge kjempet for budsjettkutt for å minske underskuddet på statsbudsjettet.

Det er ventet at et flertall av republikanerne i Senatet vil støtte den foreløpige avtalen, ifølge en kilde i Det republikanske partiet.

Budsjettstupet bare timer unna

Når Kongressen er samlet på nyttårsaften, er det bare noen timer igjen til å forhandle fram en eller annen avtale som kan forhindre store skatteøkninger og kutt i velferdsutgiftene på statsbudsjettet.

Nyttårsaften vil nemlig maksgrensen for USAs statsgjeld være nådd, opplyste USAs finansminister Timothy Geithner i romjula.

Grensen på 16.400 milliarder dollar er vedtatt av Kongressen og skal hindre at den amerikanske statsgjelden kommer ut av kontroll.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt