Hopp til innhold

Kerry: – USA er ikke ansvarlig for krisen i Irak

Søndag inntok ISIL flere byer i Irak, og totalt skal 21 ledere i to byer ha blitt drept. Men John Kerry mener landet bør velge sin egen ledelse, istedenfor å lene seg på hjelp fra USA.

Irak

Styrker fra den kurdiske peshmerga-militsen holder vakt ved en landsby i den irakiske Salahuddin-provinsen lørdag. I helgen har det kommet meldinger om at opprørere under ledelse av ISIL har tatt kontroll over store deler av Anbar-provinsen.

Foto: Stringer / Reuters

Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som de siste to ukene har tatt kontroll over store deler av Irak, inntok søndag tre byer i Anbar-provinsen vest i landet, melder nyhetsbyrået AFP. ISIL kriger både i Syria og Irak, og har som mål å opprette et sunniislamsk kalifat i regionen.


Militante opprørere har drept 21 ledere fra byene Rawa og Ana i løpet av to dager med vold i det vestlige Irak, sier offiserer og leger søndag, ifølge AFP.

– Noen av de drepte ble skutt og drept på lørdag, da de militante flyttet inn i byene, mens andre ble drept dagen etter.


Få oppdateringer fra situasjonen i Irak her.


En irakisk-syrisk grensepost i Iraks vestlige Anbar-provins ble også beslaglagt søndag. Det forteller sikkerhetskilder, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det er usikkert hvem som står bak angrepet.


I går tok ISIL kontroll over grenseovergangen til Syria ved byen Qaim. Det er mange som frykter de sunnimuslimske ekstremistene i Irak. Blant de reddeste er den kristne minoriteten i landet.


Les også: Iraks kristne rømmer fra ISIL

– Irak må velge sin egen ledelse

KERRY U.S.

– USA er ikke ansvarlig for det som skjer i Irak, sier USAs utenriksminister John Kerry.

Foto: Jacquelyn Martin / Reuters

USAs utenriksminister John Kerry er søndag på et overraskelsesbesøk i Egypt. Egypt var første stopp på Kerrys nye rundttur i Midtøsten og Europa. Under besøket diskuterte Kerry krisen i Irak.

– Det er opp til folket i Irak til å velge sin egen ledelse, sier Kerry.

USAs president Barack Obama har kunngjort at han vil sende 300 militærrådgivere til Irak. Søndag varslet Irans øverste åndelige leder, Ayatolla Ali Khamenei, sterk motstand mot amerikansk innblanding i Irak, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Vi er sterkt imot USA og andre inngrep i Irak. Vi mener den irakiske regjeringen, nasjonen og myndighetene er i stand til å få slutt på det selv.

Irans øverste åndelige leder anklager USA for å prøve å gjenvinne kontroll over Irak, noe John Kerry benekter. Kerry forsvarer USAs engasjement i Midtøsten etter å ha fått spørsmål om USAs politikk hadde forårsaket volden i Irak og Libya.

– USA er ikke ansvarlig for det som skjedde i Libya og heller ikke ansvarlig for det som skjer i Irak i dag. USA har jobbet hardt i mange år for å gi irakerne muligheten til å ha sine egne regjeringer, sier Kerry.

Flere luftangrep i helgen

Flere ISIL-kontrollerte byer i Irak og Syria har i helgen blitt utsatt for luftangrep. Minst sju mennesker ble drept da Saddam Husseins fødeby Tikrit i Irak ble bombet, mens minst 16 personer mistet livet i bombingen av Muhassan i Syria, melder nyhetsbyrået AFP.

ISILs fremmarsj truer med å kaste Irak ut i full borgerkrig og splitte landet i en sunnimuslimsk, en sjiamuslimsk og en kurdisk del, tror analytikere. Bakteppet for sunniekstremistenes fremgang er sammensatt.

ISIL, som er så ekstreme at Al Qaida har tatt avstand fra gruppen, har fått store økonomiske bidrag fra mektige støttespillere i Persiabukta og dessuten kamptrening i Syria. Gruppen har lokket til seg jihadister både fra regionen og europeiske land.

Samtidig har Iraks statsminister Nouri al-Malikis vanstyre gjort ham sterkt mislikt i Irak og bidratt sterkt til økt oppslutning om ISIL og andre ekstreme sunnigrupper.

– Maliki har mye av det direkte ansvaret, sier NUPI-forsker Henrik Thune til NTB om krisen i Irak.

(NRK/NTB)

SISTE NYTT

Siste nytt