– Tre pågrepet etter bortføring på Filippinene

BEIJING/DAVAO (NRK): Politiet på Filippinene har pågrepet tre personer som kan ha forbindelse med bortføringen av nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) og tre andre gisler.

Kjartan Sekkingstad

NORDMANN SAVNET: Kjartan Sekkingstad er fortsatt savnet etter at flere gjerningsmenn tok fire gisler på ferieøya Samal utenfor Mindanao på Filippinene 21. september.

Foto: Privat

– Vi har arrestert disse mennene her i Davao på arrestordre som ble utstedt før gisseltakingen fant sted. Det er for tidlig å knytte dem til bortføringen av turistene, sier general Federico Dulay til NRK. Politiet kan ikke bekrefte disse opplysningene.

Tre mistenkte pågrepet

De første meldingene gikk ut på at to menn var pågrepet. Senere bekrefter Dulay at ytterligere én person er arrestert. Han kan ikke si hvem de pågrepne er eller om de tilhører noen bestemt gruppe.

– Det er ingen ny utvikling i saken ennå. Arrestordren for de tre ble utstedt før bortføringene på Oceanview. De er siktet for blant annet en annen kidnapping og ulovlig besittelse av våpen og eksplosiver, og vi etterforsker fortsatt om de også er involvert i andre forbrytelser, sier Dulay.

– Dette er snakk om kjente kriminelle, menn som har vært ettersøkt lenge for alt fra drap, ulovlig våpenbesittelse, frihetsberøvelse og narkohandel.

Det er for tidlig å knytte dem til bortføringen av turistene

General Federico Dolay

Har ikke mottatt krav om løsepenger

Dulay har de siste ukene ledet den særskilte etterforskningsgruppen som leter etter de fire gislene.

Ordfører i Davao, Rodrigo Duterte, har fortalt flere lokale medier at tre menn er arrestert, og sier at de arresterte har tilknytning til den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen.

Ifølge politiet viser videoen bortføringen av nordmannen og tre andre på Filippinene.

Duterte hevder også at gislene allerede er tatt til øya Jolo, et område Abu Sayyaf kontrollerer.

– Dette kan vi ikke bekrefte, sier etterforskningsleder Federico Dulay til NRK.

– Vi jobber fortsatt med å kartlegge hvilken gruppe som står bak bortføringen. Vi har ikke hatt kontakt med dem, og har ikke fått noen krav.

Gjenkjent på overvåkingsvideo

Det var i 23.30-tiden den 21. september Sekkingstad ble bortført av ukjente gjerningsmenn fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao på Filippinene.

Kidnappet på Filippinene
Foto: HANDOUT / Reuters

To kanadiske menn på henholdsvis 68 og 50 år, samt en filippinsk kvinne, ble også tatt som gisler.

En overvåkingsvideo viser flere væpnede personer som bortfører nordmannen Kjartan Sekkingstad og de tre andre gislene.

En av gjerningsmennene skal senere ha blitt gjenkjent fra disse overvåkingsbildene, ifølge Davaos ordfører Duterte.

Laster Twitter-innhold

Kan ha hatt lokale medhjelpere

I forrige uke opplyste en filippinsk tjenestemann at gjerningsmennene skal ha hatt to lokale medhjelpere, og at de skal ha bodd i deres hus i tre dager før de utførte bortføringen, skriver nettstedet inquirer.net

Vi jobber fortsatt med å kartlegge hvilken gruppe som står bak bortføringen. Vi har ikke hatt kontakt med dem, og har ikke fått noen krav

General Federico Dolay

Skal ha bedt MNLF om hjelp

Ordføreren i Davao, Rodrigo Duterte, skal ha innrømmet at han har søkt hjelp av Moro National Liberation Front (MNLF) for å sette fri de bortførte utlendingene.

Det er så langt ikke kommet offisielle krav om løsepenger. Filippinske myndigheter opplyser at de mistenkte gjerningsmennene ikke skal ha oppnådd kontakt med slektninger av de kidnappede ennå.

Kjartan Sekkingstad bortført på Filippinene

BORTFØRT AV VÆPNET GRUPPE: Kjartan Sekkingstad (56) har bodd på Filippinene i 15 år. Han er opprinnelig fra Bergen og har jobbet med lakseoppdrett i Canada.

Foto: Privat

Ville hjelpe, ble bortført

Sekkingstad skal ha fungert som en leder på Oceanview Resort på øya Samal. Han ble ifølge politiet innblandet i hendelsen fordi han hørte bråk. Da han gikk for å se hva som skjedde ble konfrontert av gisseltakerne og deretter bortført.

Norsk UD har så langt ingen nye opplysninger om nordmannen.

– Vi jobber med saken kontinuerlig, men fordi dette er en pågående kidnappingssak går vi ikke ut med noen detaljert informasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til VG.

Ordfører tilbyr seg å mekle

Det er den filippinske politienheten Special Investigation Task Group som nå etterforsker saken. Filippinske myndigheter har vært ordknappe om fremdriften i etterforskningen fram til nyheten om pågripelsen av de to mistenkte.

Ordføreren i Davao, Rodrigo Duterte, ville mandag ikke si noe mer om saken og påpekte ifølge Davao Breaking News at han ikke har fullmakt til å snakke om etterforskningen.

Duterte har vært involvert i etterforskningen på grunn av sin rolle som leder for regionens såkalte freds- og ordensråd og har tilbudt seg å mekle med gisseltakerne for å få frigitt de fire.

Duterte sa til journalister i Davao mandag ettermiddag at han nylig ble informert om pågripelsen i et møte med militære myndigheter, skriver Philippine Daily Inquirer.

 Ocean View Samal Resort, Filippinene

DAGLIG LEDER: Kjartan Sekkingstad jobbet som daglig leder på feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao på Filippinene.

Foto: Manuel Cayon / Ap

15 år på Filippinene

Kjartan Sekkingstad er født og oppvokst på Sotra utenfor Bergen. Etter endt skolegang begynte han å arbeide i familiens lakseoppdrett, og i 1988 reiste han til Canada for å drive lakseoppdrett der.

Flere år senere flyttet Sekkingstad til Filippinene hvor han har bodd de siste 15 år.

Davao er en by på sørsiden av øya Mindanao i Filippinene. Byen har om lag 1,45 millioner innbyggere og er den fjerde meste folkerike byen på Filippinene.

SISTE NYTT

Siste nytt