NRK Meny
Normal

Politiet til NRK: Gisseltakerne kan være amatører

BEIJING/OSLO (NRK): Norske Kjartan Sekkingstad og de tre andre gislene som er bortført på Filippinene er ifølge vitner tatt med til et avsidesliggende fjellområde sør i landet. Politiet mener gisseltakerne kan være amatører.

Philippines Foreigners Kidnapped

BORTFØRT: Norske Kjartan Sekkingstad er bortført sammen med to kanadiske menn og en filippinsk kvinne.

Foto: Manuel Cayon/Reuters / AP/Reuters

Aaron Aquino

LEDER ETTERFORSKNING: NRK har snakket med Aaron Aquino som er sjef for Task Force Ocean View. Han leder søket etter gislene.

Foto: Handout

– Opplysningene om at gislene nå er tatt med til et fjellområde i Davao-provinsen på Filippinene, bygger på vitneobservasjoner fra landsbybeboere i det aktuelle området, sier regionens visepolitimester Aaron Aquino til NRK.

Dersom det viser seg at gislene er observert på naboøya så betyr det at gisseltakerne har klart å rømme gjennom jernveggen som den filippinske marinen har prøvd å legge rundt øya Samal.

Det er i så fall dårlig nytt for gislene ettersom gisseltakerne kan ha tatt dem til et område som i større grad er kontrollert av geriljaen.

Politiet venter fortsatt på den første kontakten med kidnapperne og kravet fra dem. De skal holde en pressekonferanse senere i dag.

Asia-korrespondent Peter Svaar har snakket med politiet på Filippinene om bortføringen. Dersom gislene er fraktet vekk fra Samal, er det dårlig nytt.

Asia-korrespondent Peter Svaar har snakket med politiet på Filippinene om bortføringen. Dersom gislene er fraktet vekk fra øya Samal, er det dårlig nytt.

UD har oppdatert reiseinformasjonen

Utenriksdepartementet har ikke endra reiserådet, men oppdatert reiseinformasjonen for Filippinene på sine landsider etter bortføringen.

De skriver at det er spesielt høy risiko i sørvestlige Mindanao og på Sulu-øygruppen, inkludert havområdene som omgir dem. Det har også vært aksjoner andre steder, blant annet ved Samal Island i nærheten av Davao.

– Filippinene har flere pågående væpnede konflikter, samt områder med begrenset grad av myndighetskontroll. Terroraksjoner forekommer. Spredte terroristgrupper har kapasitet og vilje til å ramme uskyldige mennesker. Angrep er som regel målrettede, men kan ramme mer tilfeldig, står det på landsiden.

Kartlegger gisseltakerne

Tirsdag morgen ble det kjent at nordmannen Kjartan Sekkingstad, to kanadiere og en filippinsk kvinne er bortført av ukjente gjerningsmenn fra ferieøya Samal.

Kidnappet på Filippinene

BORTFØRT: Kjartan Sekkingstad og de tre andre personene som er bortført på Filippinene, er tatt med til et avsidesliggende fjellområde sør i landet, opplyser filippinsk politi. Her er de tre mennene avbildet. Den fjerde er en filippinsk kvinne som hadde følge med en av canadierne.

Foto: HANDOUT / Reuters

Politiet ser nå på bakgrunnen til de bortførte gislene for å se om bortføringene er knyttet til arbeidet deres på Filippinene.

– Vi undres over hvorfor kidnapperne ikke så etter noen spesifikke mål da de entret Oceanview Resort-området. De tok bare en utlending, hvem som helst, og spurte ikke etter konkrete navn.

Etter å ha sett sikkerhetsvideoen og avhørt vitner, mistenker politiet sterkt at kidnapperne var amatører.

– Erfarne kidnappere er tungt bevæpnet og bruker raske båter. Disse var ikke erfarne. Bare noen av dem hadde tyngre våpen. De brukte små fluktbåter som ikke kunne ta dem veldig langt, sier Aquino.

Ubekreftede vitneobservasjoner

Da NRK snakket med Aquino sent i går kveld understreker han at opplysningene om at gislene er fraktet videre er ubekreftede vitneobservasjoner om væpnede menn og hvite menn.

Marinaen på øya Samal

SAMAL: Fra denne marinaen ved Holiday Oceanview Resort på øya Samal ble de fire kidnappet av elleve bevæpnede menn i to motorbåter.

Foto: STRINGER / Reuters

Aquino avviser også meldingene om at politiet har funnet fluktbåtene, og sier at de leter med full styrke etter dem.

Ukjent hvem som står bak

Onsdag morgen meldte AFP at elitesoldater står klare til å spore opp gisseltakerne, mens militærhelikoptre er klargjort for en mulig redningsoperasjon mens gruppen gikk inn i Davao-provinsen.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak bortføringen, men politiet spekulerer i fire grupper.

– Det kan være Abu Sayyaf, New People's Army (NPA), Deruk MILF eller Bansang-Moro Isamic Freedom Fighters, sier Aquino til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt