NRK Meny
Normal

– To veier ut av krisen i Ukraina

Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror Ukrainas president er svært bekymret for situasjonen i landet, og mener det bare er to mulige løsninger på konflikten.

Tor Bukkvoll

Seniorforsker Tor Bukkvoll.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

– Det er den mest alvorlige politiske situasjonen man har hatt i Ukraina siden landet ble selvstendig i 1991. Det som er spesielt nedslående i dag er at det ikke er noe tegn til et kompromiss man kan komme frem til, sier Bukkvoll.

President Viktor Janukovitsj har hatt flere møter med opposisjonslederne uten å komme til en løsning. I mellomtiden har 25 mennesker mistet livet i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Kiev.

Bukkvoll tror situasjonen må løses med ett av to mulige kompromisser.

– Det ene er nyvalg, både til president og til parlament, det andre er at man gjeninnfører det såkalte 2004-konstitusjonen, som gir presidenten mye mindre fullmakter enn han har nå. Det vil gjøre det mulig for opposisjonen å gå inn i regjering, slik at man kan få en koalisjonsregjering eller en form for teknisk regjering.

– Det er to veier ut av dette, men foreløpig har ikke Janukovitsj og den nærmeste kretsen rundt ham vist noe særlig interesse for det, sier Bukkvoll.

Les: – Demonstrantene gjør skam på landet
Les: Janukovitsj: – Demonstrantene har gått over grensen

Kan miste støttespillere

Viktor Janukovitsj

Den innerste kretsen til president Viktor Janukovitsj er nervøse for sanksjonene som kan komme.

Foto: HANDOUT / Reuters

Janukovitsj hevder han har gjort alt han kan for å unngå maktbruk, og fastholder at det er opposisjonens feil at konflikten har blitt voldelig.

Bukkvoll mener det er opp til Janukovitsj å ta initiativ til en løsning

– Det er jo han som sitter med makta. Men det er mange rundt ham nå som er veldig nervøse for det som skal skje, og særlig for sanksjonene. Man kan tenke seg at folk i denne kretsen kan begynne å bryte ut, og gå mot sin egen president. Men foreløpig er det ingen som har tatt sjansen på det, sier han.

Opposisjonslederne har gjort det klart at de ikke vil gi seg før politiet trekker seg tilbake og det skrives ut nyvalg i landet.

– Redd for Putin

Flere EU-land har fordømt volden i Ukraina, og EUs utenriksministre er innklart til et ekstraordinært møte for å diskutere mulige sanksjoner mot landet. Det kan skape splid i regjeringen, mener Bukkvoll.

– Jeg tror det bekymrer Janukovitsj veldig mye, fordi mange i kretsen rundt ham har mye penger på konto i Vesten, som nå kan bli sperret. Det andre er at hvis dette ender med en ren voldelig løsning, stenges døra til Vesten for godt. Da har han egentlig bare Putin å lene seg på når det gjelder politisk og økonomisk støtte, sier han.

Vladimir Putins talsmann gjentok onsdag at Russland ikke vil gripe inn i situasjonen i Ukraina.

– Jeg tror Janukovitsj i hovedsak er redd for Putin og den russiske storkapitalen, så han vet at det har store konsekvenser for ham selv hvis det ikke blir noen løsning, sier Bukkvoll.

Les: Brende: Reagerer sterkt på volden
Les: – Janukovitsj har blod på hendene

- Jeg er klar for å kjempe i fronten, men siden jeg er kvinne får jeg ikke lov, sier en kvinnelig demonstrant i Kiev.

VIDEO: Demonstrantene har ingen planer om å gi seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt