Hopp til innhold

Janukovitsj: – Demonstrantene har gått over grensen

Minst 25 mennesker er drept i de blodige opptøyene i Ukraina, melder landets helsemyndigheter. Tallene inkluderer både politifolk som skal være skutt av demonstranter og sivile som er skutt av politiet.

Uavhengighetsplassen i Kiev 19 februar 2014

Det har vært gjentatte trefninger gjennom natten og store deler av Uavhengighetsplassen står fortsatt i brann i sentrum av Kiev. Over 20 mennesker har mistet livet og hundrevis er skadd.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

I tillegg til de 25 døde er 241 innlagt på sykehus for skader, blant dem 79 politifolk og fem journalister, heter det i uttalelsen fra helsedepartementet.

Blant de omkomne er minst sju politifolk som døde av skuddskader, minst tre sivile som skal være skutt og en journalist. I tillegg kommer mange som har mistet livet i de voldelige sammenstøtene, i branner og andre ulykker i trengselen på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev.

Ifølge politiet er 159 politifolk såret, av dem er 39 truffet av kuler. Opposisjonens folk oppgir at mer enn 400 demonstranter er såret.

Presidenten: – Demonstrantene har ansvaret

Viktor Janukovitsj

Grensen er nådd, sier president Viktor Janukovitsj. Han vil stille kriminelle opprørere for retten.

Foto: HANDOUT / Reuters

President Viktor Janukovitsj ber de ukrainske opposisjonslederne ta avstand fra ytterliggående aktivister som oppfordrer demonstrantene i Kiev til å væpne seg.

– Lederne for opposisjonen har ignorert det demokratiske prinsippet om at vi får makt gjennom valg og ikke på gaten, sa presidenten i en tale til nasjonen tidlig onsdag morgen.

Dette er hans første offentlig tale til folket siden konfrontasjonen startet på Uavhengighetsplassen. Janukovitsj gir opposisjonen all skyld for opptrappingen av konflikten.

Følg situasjonen i Ukraina i NRKs Nyhetssenter

Journalist skutt

En av de døde er en ukrainsk journalist som døde av skuddsår etter at han var blitt angrepet av maskerte menn tirsdag kveld, melder journalistens avis Vesti onsdag.

Journalisten Vjatsjeslav Veremji var på vei hjem i en drosje da han ble overfalt av ukjente menn med hjelmer, køller og andre våpen, ifølge avisen.

Overfallet skjedde cirka 800 meter fra Uavhengighetsplassen. Veremji, en kollega og drosjesjåføren ble dratt ut av bilen og slått. Veremji ble også skutt i brystet, og ifølge avisen døde han av blodtapet og øvrige skader.

Våpen på plassen

Demonstranter med våpen i Kiev

Demonstranter retter våpen mot politiet i natt.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Ukrainas president Viktor Janukovitsj ber opposisjonen ta avstand fra ytterliggående opprørere. I talen onsdag morgen sa han at de «krysset en linje» da de ba sine tilhengere bringe våpen inn på Uavhengighetsplassen.

– De som har bedt demonstrantene bruke våpen vil bli stilt for retten, varslet han.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har den høyreradikale gruppen Høyre Sektor bedt folk med våpen om å dra til Uavhengighetsplassen i Kiev for å «beskytte den mot sikkerhetsstyrkene».

Flere store branner i Kiev natt til onsdag

VIDEO: Store deler av Kiev sto i brann natt til onsdag.

Krisemøte i natt

Janukovitsj møtte tre av Ukrainas viktigste opposisjonsledere natt til onsdag, uten at samtalene førte til noen løsning på krisen i landet.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj nekter å avblåse sikkerhetsstyrkenes aksjon. Det ga han beskjed om da Vitalij Klitsjko og andre opposisjonsledere møtte presidenten i presidentboligen i natt for å diskutere situasjonen.

Opprørspoliti i Ukrainas hovedstad Kiev gikk ved halv fire-tiden til nytt angrep mot demonstrantene på Uavhengighetsplassen, men TV-bilder fra plassen tyder på at det fortsatt er en stillingskrig mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene.

Politiets pansrede kjøretøy i full fyr i Kiev

VIDEO: Her går politiets pansrede kjøretøy opp i brann.

EU og USA advarer

EUs utenrikssjef Catherine Ashton krever at blodsutgytelsene må stanses umiddelbart. Ashton appellerer til president Janukovitsj og opposisjonen om å finne en vei ut av krisen.

Norges utenriksminister Børge Brende advarer også og sier at Ukrainas myndigheter nå må ta ansvar og få slutt på volden. Brende mener det må utskrives nyvalg og holdes folkeavstemning om Ukrainas forhold til EU.

USAs visepresident Joe Biden fordømte i natt også volden i Ukraina. Han sier det er myndighetenes ansvar å sørge for at volden og situasjonen roer seg.

Opprøret sprer seg

Demonstranter har okkupert offentlige bygninger i flere byer vest i Ukraina, ifølge lokale medier. Samtidig melder ukrainsk politi at offentlige bygninger er blitt okkupert både i Ivano-Frankivsk og Lviv.

I byen Ternopil er en stor politistasjon satt i brann, melder nettstedet Ukrainska Pravda. I tillegg forsøker demonstranter å ta kontroll over en bygning med offentlige kontorer.

SISTE NYTT

Siste nytt