NRK Meny
Normal

– Demonstrantene gjør skam på landet

Politiet klarte ikke å bryte opp protestleiren i Kiev i løpet av natten. Onsdag formiddag brenner det fortsatt en rekke steder, og demonstrantene skyter igjen fyrverkeri mot sikkerhetsstyrkene. Samtidig er flere andre byer og en grenseovergang blokkert.

Webvid29 HD Verden (uten redundans)

VIDEO: Se direkte fra Kiev.

  • Saken oppdateres.

I morgentimene ble det klart at minst 25 mennesker har mistet livet i sammenstøtene mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene.

Ukrainske helsemyndigheter melder at 241 personer er innlagt på sykehus, blant dem 79 politifolk og fem journalister.

Sentrum av den ukrainske hovedstaden ser ut som en slagmark etter nattens sammenstøt, og nå er demonstrantene i gang med å forberede seg på et nytt angrep.

Ifølge avisen Kyiv Post er flere i gang med å lage brannbomber av bensin og ølflasker. Samtidig blir det skutt med fyrverkeri mot politiet.

Brann i Kiev onsdag morgen

Det brenner fortsatt i protestleiren i Kiev onsdag morgen.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Stiller nye betingelser

President Viktor Janukovitsj møtte opposisjonslederne natt til onsdag, men kom ikke frem til noen løsning på konflikten.

Ifølge opposisjonsleder Vitalj Klitsjko krevde presidenten at alle demonstrantene skulle forlate Uavhengighetsplassen umiddelbart uten betingelser, og Janukovitsj har lagt skylda for volden på opposisjonen.

I en ny uttalelse onsdag morgen stiller Janukovitsj nye betingelser for å gå i dialog med opposisjonen.

«Opposisjonslederne gikk over en grense da de ga kampsignal til folket. Lederne må trekke en grense mellom seg selv og de radikale styrkene, eller erkjenne at de støtter de radikale. Da vil dialogen bli annerledes,» skriver Janukovitsj ifølge AP.

Les: – Janukovitsj har blod på hendene

Fungerende statsminister Sergej Arbuzov ber bedrifter i sentrum om å la sine ansatte holde seg hjemme.

– Demonstrantene gjør skam på landet, sier han.

Brann i Kiev onsdag morgen

Kontorene til handelsunionen står fortsatt i brann.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

– Flere demonstranter på vei

Det brenner fortsatt kraftig i hovedkvarteret til handelsunionen i Kiev, som ligger like ved protestleiren. Øyenvitner opplyser at innsiden av bygningen ser ut til å være i ferd med å rase sammen.

En av demonstrantene, Bogdan Woran, sier til det svenske nyhetsbyrået TT at flere demonstranter er på vei til Kiev fra andre byer.

– Vi er i en kritisk situasjon, men flere demonstranter er på vei til Kiev fra Poltava og andre steder, sier han.

Ifølge Woran har demonstrantene tatt full kontroll over Lviv og flere andre byer.

– I Lviv er alle politistasjoner brent ned, og det samme er kontoret til statsadvokatembetet, sier han.

Blokkerer grenseovergang

Nyhetsbyrået AFP melder også at flere offentlige bygninger er overtatt av demonstranter i Ternopil og Ivano-Frankivsk, deriblant hovedkvarterene til politiet og spesialstyrkene, samt et våpenlager.

Byen Lubnij skal være stengt av politiet onsdag. Ifølge Kyiv Post er alle veier inn til byen sperret, og ingen får forlate den.

Ifølge grensevaktene i Polen har flere demonstranter også blokkert grenseovergangen mellom Polen og Ukraina ved Korczowa.

– Vi har fått informasjon om at rundt 200 ukrainere blokkerer veien til Korczowa-overgangen. Vi kan ikke være sikre, men informasjonen tyder på at de er opposisjonsdemonstranter, sier grensevakten til Reuters.

Opposisjonsleder Arsenij Jatsenjuk sier at demonstrantene nekter å gi seg.

– Vi ser at dette regimet igjen har begynt å skyte folk. De vil senke Ukraina i blod. Vi vil ikke gi etter for en eneste provokasjon, vi vil ikke ta et eneste skritt tilbake fra denne plassen. Vi har ingen steder å trekke oss tilbake til. Ukraina er bak oss, Ukrainas fremtid er bak oss, sier han.

- Jeg er klar for å kjempe i fronten, men siden jeg er kvinne får jeg ikke lov, sier en kvinnelig demonstrant i Kiev.

VIDEO: - Jeg er klar for å kjempe i fronten, men siden jeg er kvinne får jeg ikke lov, sier en kvinnelig demonstrant i Kiev.

Ber om nytt møte

Vitaly Klitsjko

Vitalj Klitsjko vil møte presidenten igjen.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Opposisjonsleder Vitalj Klitsjko sier at Janukovitsj har invitert opposisjonen til et nytt møte onsdag.

– Presidenten vil ha et nytt møte med opposisjonen i dag, og vi er villige til å delta. Våre krav er klare. Politets angrep på demonstrantene må stanses, og forhandlinger innledes umiddelbart, sier han til Bild.

Samtidig har Janukovitsj advart demonstrantene om at han bruke makt mot dem, etter det han kaller et «forsøk på å ta makten ved hjelp av brannpåsettelse og drap», melder Reuters.

Janukovitsj har også også kunngjort at torsdag skal være sørgedag i Ukraina, og hevder han har gjort alt han kan for å unngå maktbruk.

– Jeg har rådgivere som har forsøkt å overtale meg til å bruke sterkere midler, men jeg mener maktbruk er feil. Det finnes bedre og mer effektive metoder, nemlig å finne et felles språk. Jeg har gjentatte ganger bedt folket om å avstå fra radikale handlinger, men de har ikke hørt etter. Det er fortsatt ikke for sent å lytte til hverandre og stanse denne konflikten, sier han.

Sikkerhetstjenesten SBU opplyser onsdag formiddag at de har innledet en etterforskning av politikere som angivelig har forsøkt å ta makten i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt