NRK Meny
Normal

– Janukovitsj har blod på hendene

EU-landene vurderer sanksjoner mot Ukraina og president Viktor Janukovitsj. Sveriges utenriksminister Carl Bildt mener Janukovitsj har ansvaret for volden i landet.

Carl Bildt

Sveriges utenriksminister Carl Bildt går hardt ut mot Ukrainas president Viktor Janukovitsj.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

«Ansvaret for dødsfallene og volden ligger hos president Janukovitsj. Han har blod på hendene,» skrev Bildt på Twitter onsdag formiddag.

Janukovitsj har bedt demonstrantene om å fjerne seg fra Uavhengighetsplassen i Kiev uten betingelser, og legger skylda på opposisjonen og vestlige land. Det avviser Bildt.

– Ser man på russiske medier, er det en hensynsløs propaganda som bedrives mot EU, europeiske idealer og europeisk samarbeid, sier Bildt.

Bildt mener Janukovitsj blir nødt til å gå av.

– Han var den personen som hadde kunnet hindre dette ved å strekke ut en hånd for demokratisk samarbeid med opposisjonen. I stedet ble det en knyttneve. Og nå er hånden hans druknet i blod, sier Bildt.

Les: – Demonstrantene gjør skam på landet

Laster Twitter-innhold
Webvid29 HD Verden (uten redundans)

VIDEO: Se direkte fra Kiev.

Varsler sanksjoner

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier har advart Ukraina om at det kan komme nye sanksjoner mot landet, og Polens statsminister Donald Tusk opplyser at han vil be EU-lederne om å straffe ukrainske myndigheter.

– I dag skal jeg ha samtaler med lederne av EUs største land og institusjoner, og overtale dem til å innføre sanksjoner, både personlige og økonomiske. Jeg håper en slik innstilling fra Polen vil hjelpe EU til å ta raske avgjørelser, sier Tusk ifølge Reuters.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sier at sanksjoner vil bli diskutert når han møter sin tyske kollega onsdag ettermiddag.

– Vi kommer ikke til å være likegyldige. Det vil bli diskusjoner med den tyske delegasjonen, og sannsynligvis sanksjoner, muligens individuelle, mot dem som står bak volden, sier Fabius.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton har innkalt utenriksministrene til et ekstraordinært møte om situasjonen i Ukraina.

Les: Brende: Reagerer sterkt på volden
Les: Janukovitsj: – Demonstrantene har gått over grensen

Skylder på Vesten

Fra russisk side legges ansvaret for bråket på vestlige land. Den russiske parlamentarikeren Aleksej Pusjkov sier til nyhetsbyrået Interfax at Ukraina er på randen av borgerkrig.

– Jeg mener at et betydelig ansvar for situasjonen ligger på Vesten og vestlige politikere som uavbrutt legger press på Ukrainas myndigheter, sier Pusjkov.

Det russiske utenriksdepartementet mener det samme.

«Det som skjer nå er et direkte resultat av den utspekulerte politikken til vestlige politikere og europeiske institusjoner,» heter det i en uttalelse fra departementet.

President Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, sier til russiske medier at de ikke vil gripe inn.

– Hovedprinsippet er fortsatt å ikke gripe inn i det som skjer i Kiev. Dette har blitt sagt mange ganger, og Kreml ligger fortsatt på denne linjen, sier Peskov.

FN kaller volden uakseptabel, og generalsekretær Ban Ki-moon ber om «umiddelbar dialog som må lede til raske resultater».

- Jeg er klar for å kjempe i fronten, men siden jeg er kvinne får jeg ikke lov, sier en kvinnelig demonstrant i Kiev.

VIDEO: Demonstrantene nekter å gi seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt