NRK Meny
Normal

Språktrøbbel kan være årsaken til at flyet styrtet

Språkproblemer kan ha vært årsaken til flystyrten i Russland lørdag, der Polens president og 95 andre mistet livet.

Smolensk flystyrt

Arbeidere ser på vraket av Tupolev Tu-154-flyet som styrtet nær Smolensk flyplass i Russland lørdag. Polens president og store deler av landets maktelite døde i ulykken.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Kommunikasjonen mellom det polske presidentflyet og kontrolltårnet på flyplassen i Smolensk vest i Russland skjedde på russisk, opplyser flygeleder Paul Plyusnin, som ledet landingen av presidentflyet, til russiske Life News, i følge Dagbladet.no.

– Flyets mannskap kunne ikke språket godt nok, mener han.

Flygelederen er trolig den siste personen som hadde kontakt med flygerne før det polske presidentflyet styrtet i bakken, og 96 mennesker mistet livet.

Arbeidere jobber på stedet der Tupolev Tu-154-flyet styrtet ved Smolensk lørdag morgen

Arbeidere jobber på stedet der Tupolev Tu-154-flyet styrtet ved Smolensk lørdag morgen.

Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / REUTERS

LES: Kaczynski kom hjem til Polen

LES: Polen sto stille for ofrene

Språkproblemer

Ifølge Plyusnin brukte mannskapet om bord på flyet lang tid på å svare på hans kommandoer. Han hevder også at teknikken ombord skal ha fungert, men at det oppstod kommunikasjonsproblemer på grunn av språket.

– De kunne russisk, men ikke flytende, sier han, og legger til at han ikke fikk informasjon om flyets høyde.

Han opplyser at han ga råd til flybesetningen om ikke å lande på grunn av svært dårlig sikt, men at de ikke fulgte rådene. De var tett tåke i området.

LES: - Årsaken til ulykka må bli kjent

Utelukker tekniske problemer

Russiske granskere har tidligere sagt at de utelukker at flystyrten hvor Polens president omkom, skyldtes en teknisk feil.

Ifølge granskningslederen Aleksandr Bastrykin var piloten informert om de svært vanskelige værforholdene, men han valgte likevel å forsøke å lande flyet. Det russiske luftforsvaret hevdet lørdag at piloten gjentatte ganger skal ha sett bort ifra instruksjoner fra russiske flygeledere.

– Sjefen for flygelederne kommanderte flygerne til å få flyet til å rette seg opp, og når de ikke fulgte denne ordren ga de beskjed om at de måtte fly til en annen flyplass. Flygerne fulgte heller ikke dette, og dermed endte det i tragedie, sier Alexander Alyoshin.

Andre medier har spekulert i om flygeren dumpet drivstoff for å gjøre klar for nødlanding, og dermed at flyet gikk tom for drivstoff før det fjerde og katastrofale landingsforsøket.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt