Hopp til innhold

Bolivianske myndigheter raser etter president-tvangslanding

Regjeringen i Bolivia er rasende etter at flyet til president Evo Morales måtte nødlande på vei fra Russland til Bolivia sent i går kveld. Bolivianske myndigheter tror årsaken er mistanke om at Snowden var om bord på flyet.

Flyet til den bolivianske presidenten på flyplassen i Wien, Østerrike.

Den bolivianske presidenten måtte nødlande på flyplassen i Wien, Østerrike onsdag etter mistanke om at Snowden befant seg på flyet.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Flyet med presidenten om bord måtte lande i Østerrike fordi Frankrike og Portugal stengte sine luftrom for flyet, opplyser utenriksminister David Choquehuanca.

Årsaken skal ha vært mistanke om at Snowden var om bord på flyet, noe utenriksministeren kaller «en kjempeløgn».

Utenriksministeren raser og hevder presidentens liv ble satt i fare som følge av det han sier var en nødlanding.

Hør kommunikasjonen mellom flyet til Morales og flygelederne da det måtte nødlande i Wien (eksternt lydelement):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Løgn

– Vi vet ikke hvem som kom opp med denne løgnen. Vi vil uttrykke vår misnøye fordi dette satte presidentens liv i fare, sier utenriksministeren.

President Morales som hadde deltatt på en møte i Moskva, sa tirsdag at landet vil vurdere å gi asyl til Snowden. 30-åringen har sittet i transittområdet på flyplassen Moskva i over en uke.

Bolivia er ett av de 21 landene Snowden har søkt om asyl i.

Ifølge Choquehuanca skulle presidentens fly etter planen fylle bensin i Portugal, men både Portugal og altså Frankrike

nedla forbud mot å bruke luftrommet.

  • LES OGSÅ: Snowden møter en vegg av avvisninger
    Bolivias president Evo Morales

    Bolivias president Evo Morales raser etter at flyet han var om bord på måtte lande på grunn av mistanke om at spionsiktede Edward Snowden var på flyet.

    Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Protesterte foran ambassaden

Flynekten førte til reaksjoner også i Bolivia. Foran den franske ambassaden i hovedstaden La Paz møtte et titall mennesker opp for vise sin støtte til Morales, skriver den franske avisen Le Monde.

– Leve Bolivia, leve president Evo, ropte de mens de viftet med bolivianske flagg.
Den franske avisen le Monde skriver at flere nå planlegger demonstrasjoner både ved den amerikanske og den portugisiske ambassaden i La Paz.

Protester i Bolivia - Snowden

Et titalls mennesker møtte opp utenfor den franske ambassaden i La Paz for å vise sin støtte til den bolivianske presidenten etter at han ble tvunget til å nødlande.

Foto: Juan Karita / Ap

Klar til å dra

Onsdag opplyser Østerrikes president Heinz Fischer at flyet med Bolivias president Evo Morales er klart til å fly videre.

– Flyruten er helt normal, så vidt jeg vet. Spanias luftrom er også åpent for ham. Morales vil gjenoppta reisen snarlig, sa Fischer ifølge Reuters.

Dette strider imidlertid mot kommentarer Morales selv gav til Reuters.

Ifølge Morales skal Spanske myndigheter ha bedt om å få inspisere flyet hans i Wien før det dro, noe Morales avslo. Dermed skal han ikke ha fått tillatelse til å bruke det spanske luftrommet.

Østerrikske myndigheter opplyser at de har gjennomsøkt flyet til Morales og at det ikke var noen Snowden eller annen blindpassasjer ombord.

Ifølge Radio France International har både Frankrike og Portugal gitt flyet med den ecuadorianske presidenten grønt lys til å bruke luftrommet etter å ha fått forsikringer om at Snowdon ikke er om bord.

Benekter

Det franske utenriksdepartementet ville natt til onsdag ikke kommentere saken. Begrunnelsen som ble gitt til presidentens fly var at det hadde oppstått uspesifiserte tekniske problemer.

Onsdag morgen benekter franske myndigheter overfor AP at de nektet den bolivianske presidenten tilgang til deres luftrom som følge av mistanke om at Snowden var ombord.

– En helt

Faren til Snowden har skrevet et brev til sin sønn der han roser ham for avsløringene om USAs overvåking og framholder at han er en moderne helt.

Faren mener den 30 år gamle spionsiktede sønnen forsøker å redde amerikanerne fra en tyrannisk regjering.

– Det du har gjort og gjør har vekket opp fra en dyp dvale Kongressens oppmerksomhet om etterretningstjenesten, skriver faren Lon Snowden i brevet.

LES OGSÅ: Bush: – Snowden har skadet USA

– Snowden er ikke i Wien

En talsmann for Østerrikes utenriksminister, Michael Spindelegger, sier at Snowden ikke er i Wien.

Innenriksminister Johanna Mikl-Leitner sier at det at flyet fikk lande i Wien viser at Østerrike ikke frykter USA, melder østerriksk fjernsyn.

– Østerrike stengte ikke luftrommet, men lot derimot flyet lande. Og det selv om andre land var bekymret og engstelige, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt