Diplomatisk krangel om Morales-fly

Mens Ecuador og Bolivia diskuterer å trekke tilbake sine diplomater, sier både Frankrike og Spania at det ikke stemmer at de nektet flyet til president Evo Morales å bruke landenes luftrom.

Evo Morales i Wien

President Evo Morales møtte pressen på flyplassen i Wien.

Foto: Hans Punz / Ap

Flyet til Bolivias president ble tvunget til å lande i Østerrike tirsdag kveld da andre land etter sigende fryktet spionsiktede Edward Snowden var om bord.

En rasende utenriksminister David Choquehuanca fortalte at Frankrike, Portugal og Italia hadde sperret sine luftrom og at flyet måtte snu og fikk til slutt lande på flyplassen i Wien.

Utenriksministeren hevdet presidentens liv ble satt i fare som følge av det han sier var en nødlanding.

– Vi ble stanset av USA

– Dette er et spørsmål om å følge internasjonale regler for luftrommet, sa Evo Morales på en improvisert pressekonferanse på flyplassen onsdag. Han sa at den ecuadorianske presidenten Rafael Correa hadde ringt ham to ganger for å diskutere om de skulle trekke tilbake ambassadører.

Bolivias visepresident, Alvaro Garcia Linera, sier at de vet at reisen ble forhindret av USAs myndigheter.

– USA er redd for en landsens mann, en innfødt, ærlig mann som forsvarer vårt lands suverenitet, sa Linera.

Landet har nå bedt om et krisemøte med andre Sør-Amerikanske land for å diskutere behandlingen av den bolivianske presidenten.

Hevder flyet fikk bruke luftrommet

To anonyme representanter for det franske utenriksdepartementet sier til AP at flyet hadde tillatelse til å passerer og de vil ikke spekulere på hvorfor bolivianerne sier noe annet.

Spanske myndigheter sier flyet hadde tillatelse til å mellomlande for å fylle drivstoff.

– I strid med internasjonale regler

Østerrikes utenriksminister Michael Spindelegger opplyser at de har inspisert flyet til Bolivias president Evo Morales, og at de ikke fant noen blindpassasjerer om bord.

Morales sier han hadde nektet spanske myndigheter å undersøke flyet mens det sto på flyplassen i Wien. Han mener østerrikernes ransaking av flyet var en aggressiv handling og i strid med internasjonale regler.

Også Bolivias ambassadør til FN sier Østerrikes inspeksjon av flyet var brudd på internasjonal lov.

Flyet forlot Wien klokka 11.45 onsdag, og var ventet å mellomlande i Las Palmas på Kanariøyene før ferden til Bolivia skulle fortsette.

Presidentflyet til Evo Morales i Wien

Presidentflyet tok av fra flyplassen i Wien onsdag formiddag.

Foto: Patrick Domingo / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt