Hopp til innhold

– Soldater på vei inn for å ta opprørerne

I det som skal være Kabuls best bevoktede område angrep i dag Taliban den amerikanske ambassaden. Like i nærheten befant frilansjournalist Anders Sømme Hammer seg.

Anders Sømme Hammer var øyenvitne til angrepet i Kabul

Anders Sømme Hammer var øyenvitne til angrepet i Kabul.

– Kampene startet ved to-tiden afghansk tid i dag. Da var jeg i ambassadeområdet, der vi hørte en rekke eksplosjoner og så veldig mye skyting, forteller Sømme Hammer på telefon fra den afghanske hovedstaden i 16.30-tiden norsk tid.

ISAF-styrkenes hovedkvarter og den amerikanske ambassaden i Kabul ble angrepet.

– Slik fortsatte det i timesvis. Det har avtatt litt, men det er fortsatt spredt skyting og det er helikopter i lufta, sier han.

– Så vidt jeg forstår, er soldater nå på vei for å ta opprørere som har søkt dekning inne i en bygning. Men det er svært uoversktlig, legger Sømme Hammer til.

Minst seks drepte

Minst seks personer ble drept og 15 såret under angrepet på ambassadeområdet, opplyste en afghansk regjeringstalsmann i 16-tiden. Fire politifok og to sivile mistet livet.

Det har vært mye panikk i gatene etter at raketter ble skutt opp i lufta og rammet ulike deler av ambassadeområdet, utdyper frilandsjournalisten.

– Folk rundt meg er redde. De har krøpet langs veggene i håp om å søke ly for rakettene som skytes mot den amerikanske ambassaden, for de er ikke spesielt treffsikre. Vi hører eksplosjoner rundt her og det er veldig spent, sa Sømme Hammer tidligere i dag.

Det var en spesiell opplevelse å befinne seg i nabobygningen til bygningen som ble angrepet, fortalte han.

– Jeg fortet meg ut og så folk komme løpende mot meg. Dette er det best bevoktede området i hele Kabul. Her er alt nå evakuert og gatene er tomme, men fortsatt kommer det folk løpende ut fra gjemmestedene sine, lød øyenvitneskildringen fra Kabul.

ISAF-styrkene er nå i ferd med å sende forsterkninger til Kabul. De amerikanske soldatene kommer fra hovedbasen Bagram nord for hovedstaden. To av NATOS angrepshelikoptre henger lavt over området og overvåker situasjonen. Øyenvitner forteller også om amerikanske skarpskyttere på taket av ambassaden.

10 kraftige eksplosjoner

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet. Sky News melder at fem personer er involvert i angrepet, og at fire sivile er skadet.

Video Angrep mot Natos hovedkvarter i Kabul

Angrep mot Natos hovedkvarter i Kabul

Taliban hevder at flere er bevæpnet med rakettdrevne granater, AK-47 automatvåpen og selvmordsvester.

Også nyhetsbyrået AFP melder om både eksplosjoner og skyting i sentrum av byen. Det er hørt minst 10 kraftige eksplosjoner og flere skuddsalver.

Ifølge AP har minst en rakett truffet et privat bolighus.

Urolig de siste ukene

Situasjonen i Afghanistans hovedstad har vært spent i flere uker. Internasjonale diplomater har derfor blitt advart og flere har ventet et stort angrep.

– Det har vært veldig mange alvorlige meldinger om angrep i Kabul de siste ukene. Først ble det meldt om et angrep på fredag da det var ti års markering på Ahmad Shah Masuds død. Da valgte blant annet president Karzai ikke møte på grunn av faren for angrep. Mange fryktet 11. september, men da var det rolig. Så smalt det altså i dag.

Det er fortsatt ikke klart hvor mange som er drept eller skadd i dagens angrep, men 2011 har vært det blodigste året siden det amerikansk ledede angrepet på Afghanistan startet i 2001.

Video Taliban angriper ambassadeområdet i Kabul

Taliban angriper ambassadeområdet i Kabul

Volden har eskalert siden juli, da Nato begynte å overlate makten til de afghanske styrkene. Etter planen skal alle de internasjonale styrkene være ute av landet innen 2015.

Ukjent antall nordmenn

Kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberst Petter Hallvard Foght Lindqvist, sier til NRK.no at det befinner seg et ukjent antall nordmenn i Kabul.

– Vi har et god håndfull, det vil si rundt et dusin nordmenn som jobber i stabsfunksjoner ved ISAFs hovedkvarter i Kabul. Disse personene har vi kontroll på, sier Foght Lindqvist.

I tillegg befinner det seg et ukjent antall norsk militærpersonell i Kabul, i forbindelse med reise til og fra landet.

– Vi jobber nå med å finne ut hvor mange personer det er snakk om. Så langt har vi ikke fått meldinger om at noen nordmenn har blitt skadet, sier Foght Lindqvist.

Heller ingen av de ansatte ved den amerikanske ambassaden skal ha blitt rammet i angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt