– Snowden ber om asyl i 15 land

Edward Snowden har søkt asyl i 15 ulike land, melder russiske myndigheter. Ifølge en kilde i immigrasjonsmyndighetene skal Russland være ett av landene.

Edward Snowden

Edward Snowden har vært på rømmen etter at han lakk dokumenter omkring amerikansk overvåking.

Foto: The Guardian / Reuters

Tidligere CIA-ansatt Edward Snowden står bak omfattende lekkasjer om amerikansk overvåking, og er nå på rømmen.

USA ser på Snowden som en spion, og landet ønsker å straffeforfølge ham for lekkasjene av det graderte og hemmeligstemplede materialet.

– Møtte russiske diplomater

Snowden skal han ha møtt russiske diplomater og overlevert søknader til 15 ulike land der han søker politisk asyl, skriver LA Times.

Møtet skal ha funnet sted ved Moskvas internasjonale flyplass, Sheremetyevo, der han skal ha oppholdt seg etter å ha kommet fra Hongkong, hvor han gjemte seg først.

Les: Putin bekrefter at Snowden er på Moskva-flyplass

En kilde i de russiske immigrasjonsmyndighetene forteller til nyhetsbyrået Reuters at Snowden har søkt politisk asyl i Russland.

Kilden, som ønsker å være anonym, sier at en Wikileaks-aktivist som reiser med Snowden, skal ha overlevert søknaden til det russiske konsulatet i transittområdet ved flyplassen sent søndag.

«Ingen forræder»

Russiske myndigheter uttaler til LA Times at Snowden «er drevet til det ytterste» etter at Ecuador skal ha avvist hans beskyttelses-akkreditiver.

I dokumentet Snowden skal ha overlevert russiske myndigheter, bedyrer han fortsatt sin uskyld.

Han forklarer at han ikke er noen forræder, men at han ønsker å åpne folks øyne til USAs lovbrudd, ikke bare overfor amerikanske innbyggere, men også europeiske innbyggere og deres allierte i NATO.

Det kommer ikke fram hvilke land Snowden skal ha søkt asyl til, men i LA Times nettartikkel intervjues en menneskerettsrådgiver som også antyder at Russland er ett av landene.

– Ikke lett for FBI og FSB

Det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti melder mandag at det ikke vil bli lett for FBI og russiske FSB å komme til enighet rundt Snowdens skjebne.

Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama skal ha bedt sine sikkerhetstjenester om å løse den fastlåste situasjonen rundt Snowden.

Men ifølge RIA Novosti skal Putin ha ignorert oppfordringen fra USA om å utlevere Snowden, og de to presidentene skal ikke sammen ha diskutert situasjonen.

– Usikkert hvor mye materiale han fikk med seg

Wikileaks-gründer Julian Assange har uttalt at Snowden trolig har flere dokumenter om USAs hemmelige overvåking og at disse kommer til å komme ut uavhengig av hva som skjer med ham.

Amerikansk etterretning har også innrømmet at de ikke vet hvor mye klassifisert materiale Snowden fikk med seg da han gikk fra jobben og reiste til Hongkong.

Les også: Vet ikke hvor mye Snowden tok med seg
Les: Assange: Kommer flere avsløringer fra Snowden

SISTE NYTT

Siste nytt