NRK Meny
Normal

– Sitter han hjemme og spiser Trump-biff?

Donald Trump fikk gjennomgå da USAs president holdt sin aller siste tale for pressekorpset i Washington i natt.

Som ventet hadde president Obama det morsomt på Donald Trumps bekostning under korrespondentmiddagen i Washington i går.

For åttende og aller siste gang talte USAs president Barack Obama i natt til pressekorpset i den amerikanske hovedstaden. Forventningene til talen var på forhånd skyhøye. Obama har tidligere vist seg som en svært habil komiker, og skuffet heller ikke i natt. Tradisjonen tro sparket den amerikanske presidenten både til høyre og venstre, men særlig én person fikk gjennomgå fra talerstolen.

– Er denne middagen for smakløs for Donald, spurte Barack Obama da han lurte på hvor Donald Trump var i natt.

– Hva i all verden kan han ha funnet på i stedet? Sitter han hjemme og spiser Trump-biff mens han tvitrer fornærmelser til Angela Merkel?

Donald Trump på korrespondent-middagen i 2011

Donald Trump og kona Melania på pressemiddagen i 2011.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Vitsene om Trump ble gjort med klar henvisning til middagen i 2011 da Donald Trump selv var til stede. Den gang gjorde Obama er stort nummer ut av Trumps anklager om at Obama ikke var født i USA, men i Kenya. Obama sa spøkefullt at han ikke ville nøye seg med å legge frem fødselsattesten, men at han også ville presentere et filmklipp fra selve fødselen. På en storskjerm fikk pressen se starten av filmen Løvenes Konge.

Sparket i alle retninger

Middagen med pressekorpset i Washington er en årlig begivenhet med lange tradisjoner i USA. Den gir landets president en sjelden anledning til å harselere med både meningsmotstandere og pressen, og flere presidenter har fått vist sitt potensial som komikere.

Barack Obama grep også muligheten til å harselere med sine partifeller. 74 år gamle Bernie Sanders, som var til stede i salen, ble humoristisk hyllet «som det demokratiske partiets nye, skinnende stjerne»

– Bernie, du ser ut som en million dollar. Eller for å si det på en måte som du forstår; du ser ut som 37.000 donasjoner på 27 dollar, spøkte presidenten.

Obama gjør narr av Bernie Sanders

Bernie Sanders reiste seg og hilste forsamlingen da Obama harselerte med ham fra talerstolen.

Også Hillary Clinton fikk gjennomgå fra scenen, da Barack Obama sammenlignet Clintons forsøk på å appellere til de unge velgerne med en eldre slektnings famlende forsøk på å lære seg å bruke Facebook.

Harselerte med seg selv

Men Barack Obama brukte også tid på å gjøre narr av seg selv og henviste til sitt eget hår som har blitt stadig gråere.

– Jeg er grå og sur, og teller nå ned til mine siste leveår. Selv noen utenlandske ledere ser fremover og har foregrepet min avgang. I forrige uke møtte prins George meg i badekåpe. Et klart brudd på protokollen, spøkte Obama.

Prins George møter Obama

Barack Obamas møte med prins George under hans besøk i Storbritannia ble tema i talen

Foto: Pete Souza / Ap

- Trump har internasjonal erfaring

Likevel var det Donald Trump som fikk den røffeste behandlingen under den halvtimelange talen. Med referanse til Trumps tidligere eierskap i Miss Universe-konkurransen, sa Obama at han ikke skjønner hvorfor det republikanske partiet frykter Trump.

– De sier Donald ikke kan bli president fordi han mangler utenrikspolitisk erfaring. Men han har jo brukt år på å møte ledere fra hele verden. Miss Sverige, Miss Argentina, Miss Azerbajan.

Barack Obama avsluttet med ordene: «Obama Out». Deretter slapp han mikrofonen i kjendisstil, som for å understreke at dette kan ingen gjøre bedre.

Obama avslutter sin tale til pressekorpset i Washington

Barack Obama avsluttet med ordene: Obama out! Deretter slapp han mikrofonen i gulvet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt