– Russland klar til å støtte syrisk opposisjon militært

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier de vil støtte syriske opprørsgrupper med luftangrep mot Den islamske staten (IS).

Sergei Lavrov

HELOMVENDING: Utenriksminister Sergej Lavrov sier Russland nå også vil støtte opprørerne i kampen mot IS.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Russerne kastet seg i høst inn med militær støtte til Assad-regimet i det som skulle være en offensiv mot IS-terroristene.

Men vestlige land og USA har anklaget russerne for først å fremst å ha angrepet opprørsgrupper som ønsker å kaste Assad fra makten.

Taktskifte

I et tv-intervju med russisk tv lørdag sier Lavrov at Russland er klare til også å støtte Den frie syriske hær med luftangrep mot terrorgrupper.

Han sier videre at de er beredt til å koordinere den militære innsatsen i Syria med USA.

Tirsdag ble USA og Russland enige om en flysikkerhetsavtale hvor de skal informere hverandre før jagerflyene sendes ut på tokt.

Taktskiftet fra Lavrov står i sterk kontrast til det president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov uttalte i går.

– Det er ikke mulig å se forskjell på den moderate opposisjonen og terrorist- og ekstremistgrupper, sa Peskov.

Nå vil altså russerne også hjelpe den vestligstøttede opposisjonen.

Frie valg

Lavrov sier også at parlaments- og presidentvalg må være del av en politisk overgang. Han mener det er håp om framgang i den politiske prosessen i Syria i overskuelig framtid.

Lavrov sier han har hatt samtaler med sin egyptiske motpart Sameh Shukri om å finne en løsning på konflikten.

Etter at Putin møtte Assad i Moskva denne uken, fortalte den russiske presidenten at de hadde snakket om viktigheten av å få til en fredelig løsning på borgerkrigen i landet.

– Assad sa til meg at han er villig til å snakke med væpna opposisjonsgrupper, dersom de er genuint interessert i å kjempe mot IS, sa Putin.

Ifølge Lavrov har russerne gjennomført 934 tokt og ødelagt 819 militante mål i Syria siden de innledet offensiven 30. september.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt