NRK Meny
Normal

– Ikke aktuelt å fjerne Russland med makt

President Barack Obama avviser at russisk kontroll over Krim er en opp-og-avgjort sak, men innrømmer at det ikke er noen enkel måte å få fjernet de russiske styrkene på.

Pressekonferanse med Obama etter atomtoppmøtet i Haag.

Se president Barack Obama om Krim.

President Barack Obama og Mark Rutte

President Barack Obama på den avsluttende pressekonferansen etter toppmøtet i Haag. I bakgrunnen den nederlandske statsministeren Mark Rutte.

Foto: Saul Loeb / AFP

Den amerikanske presidenten kom med uttalelsene på en pressekonferanse ved avslutningen av toppmøtet om atomsikkerhet i den nederlandske hovedstaden Haag.

Til tross for at atomsikkerhet var tema for toppmøtet, handlet de fleste spørsmålene på pressekonferansen om konflikten mellom Ukraina og Russland.

– Det er ikke en opp-og-avgjort sak i den forstand at det internasjonale samfunnet godtar det som har skjedd på Krim. Men fakta på bakken er at russiske styrker er i kontroll på Krim og det er ikke aktuelt å fjerne dem med makt, sa Obama på pressekonferansen.

Han la til at det ville vært uærlig å si at det er enkel måte å endre det som har skjedd på Krim.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barack Obama og Mark Rutte

President Barack Obama og den nederlandske statsministeren Mark Rutte under avslutningssesjonen under toppmøtet i Haag.

Foto: Saul Loeb / AFP

Tegn på svakhet

President Obama sa at Russlands oppførsel overfor sine naboland var et tegn å på svakhet.

– Russland er en regional stormakt som truer noen av sine nærmeste naboer, ikke fordi de er sterke, men fordi de er svake, sa Obama.

På spørsmål om han hadde feilkalkulert og ikke forstått Putins planer, valgte Obama å svare at «Jeg bryr meg ikke så mye om Putins motiver, men om hans handlinger».

Det var på forhånds spekulert i om Obama ville svare på spørsmål om valget av ny generalsekretær i Nato, men ingen av de fire-fem spørsmålene til Obama handlet om teamet.

Neste toppmøte i Chicago

Når det gjelder atomsikkerhet sa Obama at det neste toppmøtet skal finne sted i den amerikanske byen Chicago i 2016.

Han sa at det neste toppmøtet vil være et «overgangsmøte», der statssjefene vil gi ansvaret for atomsikkerhet videre til sine regjeringsmedlemmer.

Obama roste spesielt Japan, Italia og Belgia for å ha forpliktet seg til å redusere sine lagre av radioaktivt materiale.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt