– Russland er som vår mor

Demonstranter på krim-halvøya sier til Sveriges Television at de synes det er greit at Russland griper inn og er til stede i området.

– Ble møtt av tungt uniformerte menn

NRKs Guri Norstrøm er i Kiev og SVTs Elin Jönsson er på Krim-halvøya og forteller om tungt bevæpnede vakter.

– Jeg snakket med russiske journalister som demonstrerte. De mener det er positivt at Russland griper inn. En demonstrant sa at Russland er som deres mor man vender seg til når noen er slemme, sier reporter Elin Jönsson i Sveriges Television (SVT) som er på Krim-halvøya.

Tidligere i dag var Jönsson på den militære flyplassen Belbek hvor rundt 400 personer i kveld har tatt kontrollen over rullebanen.

– Jeg møtte flere titalls bevæpnede menn med uniformer. De ville ikke snakke med meg, men jeg spurte om de var ukrainere og det bekreftet dem, sier Jönsson.

– Nå er det stille i gatene her. Jeg hører noen skrik foran parlamentet, det er det eneste, sier hun.

Væpnede menn inntok flyplassen

Flyplassen Belbek ble tidligere i dag inntatt av væpnende menn, men myndighetene i Ukraina meldte senere at de hadde overtatt kontrollen over flyplassen.

Den russiske svartehavsflåten har sin hovedbase i Sevastopol like ved Belbek, men russiske myndigheter avviser at det er deres styrker som har okkupert flyplassen.

Trolig er det paramilitære grupperinger som ønsker sterkere tilknytning til Russland som står bak.

Samtidig blir det meldt at den internasjonale flyplassen ved Simferopol på Krim-halvøya er stengt for flyginger fra Kiev. Dette er den største og viktigste sivile flyplassen på halvøya.

Janukovitsj: Krim bør få selvstyre

De siste dagene har vært preget av uro og en svært spent situasjon på Krim-halvøya.

Viktor Janukovitsj sier på pressekonferansen i dag at han fortsatt anser som Ukrainas president, og at han mener Krim bør forbli en del av Ukraina, men ha selvstyre.

Han gjør det klart at han ikke vil be Russland om militær bistand, og at Ukraina burde være forent og udelelig.

Janukovitsj mener den spente situasjonen på Krim nå er et naturlig resultat av det han betegner som en tyveri-lignende maktovertakelse.

Okkuperer flyplass på Krim.

Flyplassen Belbel på Krim ble tidligere i dag okkupert av væpnede menn.

Foto: Vasiliy BATANOV / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt