NRK Meny
Normal

FNs våpeninspektører: – Raketter med sarin ble brukt i Syria

FNs våpeninspektører sier at de har funnet «klare og overbevisende beviser» for at det ble brukt raketter med nervegassen sarin i angrepet i Syria 21. august i år.

Det ble brukt saringass under det kjemiske angrepet i Syria 21. august, kommer det fram av rapporten fra FNs våpeninspektører. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Se FNs generalsekretær Ban Ki-moon pressekonferanse om rapporten klokken 18.40.

Anders Tvegård (USA)

Rapporten fra våpeninspektørene skal legges frem for FNs sikkerhetsråd klokken 17.15 norsk tid i dag.

«Konklusjonen er at kjemiske våpen har blitt brukt i den pågående konflikten mellom partene i Syria ... mot sivile, inkludert barn, i en relativt stor skala», skriver inspektørene på den første siden i sin rapport til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Det er ikke kjent om rapporten kommer til så si noe om hvem som står bak bruken av kjemiske våpen. Det var heller ikke i mandatet til våpeninspektørene.

I rapporten som legges frem i dag skriver inspektørene at «de miljømessige, kjemiske og medisinske prøvene vi har samlet inn gir klare og overbevisende beviser for at det ble brukt bakke-til-bakke raketter med nervegassen sarin i Ghouta-området i Damaskus», skriver nyhetsbyrået Ap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Åke Sellstrøm og Ban Ki-moon.

Et offisielt FN-fotografi viser at lederen for våpeninspektørene, svenske Åke Sellstrøm, overleverer rapporten til FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Ved å zoome inn på bildet kan man lese at det står at prosjektiler som inneholdt nervegassen sarin ble brukt.

Foto: United Nations, Paulo Filgueiras / AP

Spent om den sier hvem som står bak

– Sellstrøm, den svenske vitenskapsmannen som leder dette her har et meget godt rykte. Han er en meget erfaren mann. Det er all grunn til å tro at dette blir en solid rapport som det internasjonale samfunn kan samle seg om, sier Norges FN-ambassadør, Geir O. Pedersen, til NRK i New York.

Den norske FN-ambassadøren sier han først og fremst venter at det blir en grundig vitenskapelig rapport som det ikke kan stilles spørsmål ved

Samtidig er han spent på om det står noe i rapporten om hvem som sto bak giftgassangrepet

– Det som er mer uklart er om det i rapporten vil stå noe om hvem som står bak angrepet. Det vil opplagt mange medlemmer av sikkerhetsrådet ha stor interesse av, sier Geir O. Pedersen.

Mistanke om 14 giftgassangrep i Syria

Tidligere i dag kom det frem at FNs menneskerettighetsråd etterforsker 14 tilfeller hvor det er mistanke om bruk av kjemiske våpen i Syria.

Det opplyste Paulo Pinheiro, leder i en granskingskommisjon som FNs menneskerettighetsråd har nedsatt for Syria.

Ifølge Pinheiro har Syria personlig invitert Carla del Ponte, ett av medlemmene i granskingskommisjonen, til landet for samtaler. Men kommisjonen ønsker heller et offisielt besøk hvor også Pinheiro er med.

Del Ponte sier hun antar hun er blitt invitert fordi hun i mai hevdet at opprørere hadde brukt kjemiske våpen i kampene i Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt