– De kom og kastet oss ut mens vi satt og spiste

For første gang forteller familien til Marwan Qawasmeh hva som skjedde da israelske soldater sprengte huset deres i går kveld.

Huset til Marwan Qawasmeh på Hebron

Slektninger av Marwan Qawasmeh besøker huset i dag etter at israelske soldater sprengte det i går kveld.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

– Like før vi skulle bryte brød etter fasten så kom de israelske soldatene og beordret oss ut, forteller Salah Qawasmeh til NRK på telefon fra Hebron.

Han er onkel til Marwan, som israelske myndigheter mener stod bak kidnappingen og drapene på de tre israelske tenåringene som ble funnet i går kveld.

Bare timer senere kom reaksjonen.

– Vi rakk ikke å spise og de israelske soldatene ødela møblene våre med kniver før de knuste alt som var i huset. I tre timer holdt de på før de sprengte hele huset, forteller Salah.

– Spedbarn skadd

Ødelagt hus i Hebron

En ung gutt står i døråpningen til det ødelagte huset. «Vi sprengte bare inngangsdøren» er forklaringen til den israelske hæren.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

I alt var det seks leiligheter med seks familier, alle i slekt med Marwan Qawasmeh, som bodde i huset som ligger på Hebron. Nå er det totalt ubeboelig.

– Store deler av huset er ødelagt og ubeboelig, og det er livsfarlig å bevege seg i nærheten, sier Jihad Alqwasmi til NRK. Han er nabo og journalist på Hebron og var vitne til det som skjedde.

– Nå må huset bare rives og bygges opp igjen. Det er for farlig og kan kollapse når som helst, sier Alqwasmi.

Fem mennesker er sendt på sykehus, deriblant et to måneder gammelt spedbarn.

– Begge foreldrene er sendt på sykehus, og to av svigerdøtrene fikk nervesammenbrudd etter angrepet. De ble ikke fysisk skadd, men et to måneder gammelt spedbarn ble truffet av splinter da det ble ammet av sin mor, forteller onkelen til Marwan.

Huset til Marwan Qawasmeh på Hebron

Store deler av huset til familien til Marwan Qawasmeh ble endevendt av israelske soldater da de lette etter mannen de mener står bak drapet på tre israelske bosettere.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

– Ingen mistenkte funnet

I dag ble de tre israelske tenåringene Gilad Shaar (16), Naftali Fraenkel (16) og Eyal Yifrah (19) gravlagt sammen. De hadde vært savnet i tre uker før de ble funnet drept tildekket av steiner i går.

I lengre tid har israelske myndigheter pekt på Hamas og på Marwan Qawasmeh og Amer Abu Aisheh som de skyldige.

Og bakgrunnen til gårsdagens aksjon var at israelske styrker trodde de to mistenkte befant seg i husene.

– Vi jobber videre med å finne de mistenkte og i går omringet vi deres boliger og sprengte kun inngangsdørene til begge boligene. Ingen ble skadet i aksjonen og de to gjerningsmennene ble ikke funnet, sier talsmann for den israelske hæren Bjørn Hermann til NRK.

Han tilbakeviser at de israelske soldatene brukte unødvendig mye makt i aksjonen.

– Vi kan ikke vurdere om huset er for farlig å bo eller ikke. Vi sprengte kun inngangsdøren, og brukte ikke mer makt enn i andre politiaksjoner andre steder i verden, sier Hermann.

Har ikke fremlagt bevis

Familien til Qawasmeh på sin side ønsker at israelske myndigheter legger frem bevis i saken.

– Vi bryr oss ikke så mye om det materielle, men vil ha bevis for at Marwan står bak dette. Og hvorfor skal hele hans familie straffes? Spør hans onkel som også er advokat. Samtidig understreker han at drap er uakseptabelt.

– Vi godtar vi ikke drap på noen. Vi er mennesker, og min jobb fordømmer det som har skjedd, og min religion godtar det ikke. Jeg godtar ikke at de dreper våre barn, og jeg godtar ikke at vi dreper deres barn, sier han.

Familien hevder de ikke vet hvor de to mistenkte er.

– Da jeg undersøkte hvor Marwan var, fikk jeg beskjed om at han var på vei til Ramallah for å gå på et sminkekurs siden han jobber som frisør. For oss er han borte, og siden jeg er advokat så er et menneske uskyldig inntil han blir dømt, sier han.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-KIDNAPPING-DEMOLITION

Slik så det ut i går kveld rundt klokken 23 da israelske soldater sprengte deler av huset til familien til Marwan Qawasmeh.

Foto: HAZEM BADER / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt