Sorg, sinne og krav om hevn mot Hamas etter tenåringsdrap

Et Israel i sorg gravla tirsdag de tre israelske tenåringsguttene som ble funnet drept på Vestbredden mandag kveld. Samme dag ble en 20-årig palestiner stedt til hvile etter å ha blitt drept i en flyktningleir i Jenin.

Fedrene til de tre israelske tenåringsguttene som ble funnet drept på Vestbredden

TALTE FOR SØNNENE: Fedrene til de tre israelske tenåringsguttene som ble funnet drept på Vestbredden, fra venstre Avi Frenkel, Ofir Shaer og Ori Ifrach, holder tale under sønnenes begravelse i Modiin sentralt i Israel.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Tirsdag flokket titusener av sørgende fra hele Israel til en gravplass i Modiin sentralt i Israel, for å ta farvel med guttene.

Til stede var blant andre statsminister Benjamin Netanyahu og president Shimon Peres.

– Jeg kjenner smerten ved å sørge. Det er ingenting som er verre enn det, sa Netanyahu mens han sto ved siden av de tre kistene.

Forsvinningen til tenåringene Naftali Frenkel, Gilad Shaer og Eyal Yifrach har hatt enorm oppmerksomhet i israelske medier siden de ble meldt savnet 12. juni.

(Saken fortsetter under bildet)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, president Shimon Peres på begravelsen

TOPPER TIL STEDE: Israels forsvarsminister Moshe Yaloon (nummer tre fra venstre), statsminister Benjamin Netanyahu og kona Sara (nummer fire og fem fra venstre), president Shimon Peres (ytterst til høyre) deltok på begravelsen til de tre israelske tenåringene.

Foto: Baz Ratner / Ap

– Kommet hjem til oss

Mandag kveld fant israelske styrker dem nedgravd på et jorde ved Halhul på Vestbredden, ti minutter unna stedet de sist ble sett.

– Jeg fikk snakket med deg like før du dro hjemmefra. Jeg hørte den fredfulle og kjærlige stemmen din .... Og nå har du kommet hjem til oss, sa Ofrir Shaar, faren til drepte Gilad Shaar, i begravelsen.

– Nå står mor og jeg overfor den største utfordringen i vårt liv, la han til.

Alle de tre guttene ble skutt i et trippeldrap som israelske myndigheter mener Hamas står bak.

Statsminister Netanyahu sa mandag kveld at Hamas kommer til å betale for drapene, men under begravelsen tirsdag var det ingen rop om hevn.

Palestinsk begravelse samme dag

Siden tenåringsguttene ble meldt savnet 12. juni, har israelske myndigheter iverksatt en omfattende aksjon. Militære styrker ble satt inn i letingen. 419 palestinere er arrestert, to tredeler av dem Hamas-medlemmer, og seks palestinere er drept.

Tirsdag tok flere hundre palestinere farvel med den sjette – 20 år gamle Yousef Abu Zagha.

Det israelske forsvaret (IDF) sier at 20-åringen ble drept da han forsøkte å kaste eksplosiver på soldater som gjennomførte et raid i flyktningleiren Jenin på Vestbredden ved daggry tirsdag.

(Saken fortsetter under bildet)

Palestinske sørgende bærer avdøde Yusuf Abu Zagher i flyktningleiren Jenin nord på Vestbredden

SØRGER: Palestinske sørgende bærer avdøde Yusuf Abu Zagher i flyktningleiren Jenin nord på Vestbredden.

Foto: JAAFAR ASHTIYEH / Afp

Det statlige nyhetsbyrået Wafa melder derimot at 20-åringen ble skutt da han var på vei hjem etter å ha kjøpt mat til familien før solen sto opp og fasten tok til igjen under ramadan.

Ifølge Det palestinske senteret for menneskerettigheter (PCHR) ble mannen drept med tre skudd i hjertet, venstre skulder og arm. Et vitne sier til nyhetsbyrået Reuters at mannen var en uskyldig forbipasserende.

Krav om knallhard respons

Ingen har med troverdighet påtatt seg ansvaret for bortføringene av de israelske tenåringsguttene. Hamas har beskrevet Israels beskyldninger som «dumme», og advart mot at et angrep på dem «vil åpne helvetes porter».

– Vi vet hvordan vi skal ta hevn over Hamas. Vi kommer ikke til å hvile før vi har fått tak i dem, sier Israels forsvarsminister Moshe Yaalon.

Netanyahu sa tirsdag, på et møte i forsvarsdepartementet i Tel Aviv, at Israel kommer til å trappe opp bombingen mot Hamas-mål på Gazastripen.

Militante fra Gazastripen har skutt flere titalls raketter mot sørlige deler av Israel siden 12. juni. I det israelske luftangrepene som har kommet som motsvar, har tre palestinere blitt drept.

(Saken fortsetter under bildet)

Tre israelske tenåringer funnet døde: Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19)

DREPT: De israelske tenåringene Naftali Fraenkel (16), Gil-Ad Shaer (16) og Eyal Yifrah (19) ble mandag kveld funnet drept på Vestbredden. De ble savnet den 12. juni, og den israelske hæren har hatt en stor leteaksjon pågående siden.

Foto: HANDOUT / Reuters

Natt til tirsdag traff Israel 34 mål tilhørende Hamas. Ingen mennesker ble drept, men fire ble skadd i det som var den kraftigste bombingen av området siden november 2012.

Flere parlamentsmedlemmer og ministre har krevd at Israel slår knallhardt til mot Hamas, men det skal ikke være enighet blant ministrene om fremgangsmåten.

En israelsk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at forsvarsminister Moshe Yaloon har foreslått et avgrenset militært angrep, og at Netanyahu kan komme til å godta dette.

Sprengte hus

Israel har utpekt Marwan Qawasmeh og Amer Abu Eishe fra Hamas, som er på frifot, som de to hovedmistenkte for drapene på de tre tenåringsguttene.

Bare timer etter at guttene ble funnet drept mandag kveld, sprengte israelske styrker husene deres.

– Vi rakk ikke å spise og de israelske soldatene ødela møblene våre med kniver før de knuste alt som var i huset. I tre timer holdt de på før de sprengte hele huset, sa Salah Qawasmeh, onkelen til Marwan, på telefon til NRK tidligere i dag.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-KIDNAPPING-DEMOLITION

SPRENGTE HUS: Slik så det ut mandag kveld rundt klokken 23 da israelske soldater sprengte deler av huset til familien til Marwan Qawasmeh.

Foto: HAZEM BADER / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt