NRK Meny
Normal

– Nye typer vold i Syria

DAMASKUS (NRK.no): Det har vært kamper i den syriske byen Rastan og FNs observatører ble sittende fast. Lederen for observatørene konstaterer at våpenhvilen stadig brytes.

Rastan i Syria

En opprørssoldat foran vraket av et syrisk militært kjøretøy i byen Rastan.

Foto: - / Afp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Kofi Annans fredsplan kritiseres fra flere hold.
Lederen for observatørstyrken, generalmajor Robert Mood, sier at våpenhvilen utfordres av nye typer vold.

Asymmetrisk vold

– Vi overvåker en våpenhvile som brytes hver dag fra begge sider. Den beroligende effekten vi har hatt lokalt, og viljen til dialog lokalt, er blitt utfordret av en asymmetrisk situasjon, særlig har vi sett mye av det den siste halvannen uken.

Damaskus etter bombeangrep

Etterretningshovedkvarteret i Damaskus etter angrepet. Angrepet er et eksempel på det Robert Mood kaller asymmetrisk vold.

Foto: SANA / Reuters
Generalmajor Robert Mood

Generalmajor Robert Mood sier våpenhvilen brytes daglig av begge parter.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Med asymmetrisk vold mener Mood for eksempel bombeangrepet som rammet et etterretningshovedkvarter her i hovedstaden Damaskus i forrige uke.

Over 50 mennesker ble drept og framsiden av bygget som huser en av de mest aktive etterretningsgrenene, The Palestine Branch, ble fullstendig ødelagt.

Det er nå bygget store murer rundt hovedkvarteret og det voktes av væpnede menn uten uniform. Krigen er ikke i Damaskus, men den er ikke lenger så langt unna.

Svært vanskelig for de sivile

Der den pågår, er situasjonen svært vanskelig for sivilbefolkningen. Det pågår også regulære kamphandlinger flere steder, blant annet i byen Rastan som ifølge aktivister beskytes av hæren.

Mood håper likevel FNs observatøroppdrag kan bidra til å gjøre noe for sivile.

– Å få til det det er skrikende behov for, for eksempel på den humanitær siden er å få til gjenoppbygging. En del av disse områdene er ødelagt i en slik grad at vi snakker om det helt enkle som å renske gatene for vrak og søppel. Skolene fungerer ikke og sykehusene fungerer ikke, sier han.

Observatørene snart fulltallige

FNs observatørstyrke er nå snart fulltallig. I alt skal det være 300 ubevæpnede soldater fra over 60 nasjoner på plass for å overvåke våpenhvilen. Spørsmålet er hvilke muligheter de har til å lykkes.

Våpenhvilen er bare et av punktene i Kofi Annans fredsplan, det skal også åpnes for politisk dialog.

Det var ikke mye som tydet på at president Bashar al-Assad var villig til det i et TV-intervju han ga til russisk fjernsyn onsdag, og i går tilbød lederen for opposisjonen i eksil, Burhan Ghalioun av på grunn av indre stridigheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt