NRK Meny
Normal

– Norsk Libya-bidrag vil koste minst 70 millioner

Forsvarsminister Grete Faremo sier deltakelsen i Libya-operasjonen vil koste Norge minst 70 millioner kroner. Den endelige prislappen blir trolig langt høyere.

Forsvarsminister Grete Faremo

Forsvarsminister Grete Faremo sier at alle kostnadene ikke er tatt med i de 70 millionene.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

– Det foreløpige kostnadsanslaget er 70 millioner kroner, men dette anslaget er kun basert på erfaringstall fra tidligere operasjoner, og inkludererer ikke alle kostnader, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Utgiftene vil bli dekket gjennom tilleggsbevilgninger, sier hun. I en pressemelding skriver Forsvarsdepartementet at ammunisjon ikke er med i regnestykket. Dermed kan den reelle prisen bli langt høyere.

Forsvarsanalytiker John Berg, som er korrespondent for det amerikanske tidsskriftet Jane's Defence Weekly, synes 70 millioner høres beskjedent ut.

John Berg

Forsvarsanalytiker John Berg.

Foto: NRK

- Det første spørsmålet jeg stiller meg er for hvor lang tid man har regnet med at operasjonen varer. For en tremånedersperiode høres dette lite ut, sier Berg til NRK.

Forsvarsanalytikeren sier at man i regnestykket også må ta hensyn til at det koster penger å ha flyene i Norge.

- Det Faremo snakker om er formodentlig ekstrautgifter. Hvor store kostnadene faktisk blir avhenger av hva man kalkulerer inn av flytimer og våpenforbruk, sier Berg.

Spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet sier til NRK at depertementet foreløpig ikke kan si noe mer om hva den norske operasjonen i Libya vil koste totalt sett.

- Det sitter flere kloke hoder og regner på dette nå, sier Frisch.

I følge NTB kostet det norske kampflybidraget i Afghanistan tidlig på 2000-tallet 560 millioner kroner for 6 måneder.

Også den gang var det snakk om seks F-16-fly og et støtteapparat
på rundt 120 mann.

LES: USA og Frankrike enig om Libya

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt