NRK Meny
Normal

– Nord-Korea legger miner for å hindre avhopp

Nord-Korea legger miner langs grensen for å hindre at soldater i egne rekker hopper av, ifølge regjeringskilder i Sør-Korea. Naboen i sør tror minene indikerer uro i det nordkoreanske militæret.

North Korea In The Demilitarized Zone

De nye minene som Nord-Korea har lagt ned skal være plassert like ved en bro som blir kalt 'The Bridge of No Return' nord for grenselandsbyen Panmunjom.

Foto: Wong Maye-E / Ap

– Minene er antakelig for å hindre avhopp av egne soldater, sier en kilde i den sørkoreanske regjeringen til Yonhap.

Det er det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap som melder om mineleggingen, helt inntil den demilitariserte sonen, like nord for landsbyen Panmunjom, hvor våpenavtalen som gjorde slutt på Koreakrigen i 1953, ble underskrevet.

Uro i fronlinjen

En tjenestemann i det sørkoreanske militæret, som ikke ønsker å stå frem med navn, har fortalt Yonhap at militæret tror minene vitner om en uro blant de nord-koreanske soldatene i fremste rekke.

Nord-Korea håndplukker de mest lojale soldatene til å tjenestegjøre nær grensen mot Sør-Korea. Militærkilden sier at de fleste soldatene som tidligere har hoppet av, ikke har vært fra frontlinjen.

Toppdiplomat hoppet av

Mineleggingen langs grensen skjer noen dager etter at en nordkoreansk toppdiplomat hoppet av onsdag 17. august. Thae Yong Ho var Nord-Koreas viseambassadør til Storbritannia og befinner seg nå i Seoul i Sør-Korea sammen med sin nærmeste familie.

NORTHKOREA-DEFECTOR/

Nord-Koreas viseambassadør i London, Thae Yong Ho, hoppet av fra regimet onsdag i forrige uke. Nyheten vakte stor oppsikt.

Foto: KIM HONG-JI / Reuters

Etter avhoppet varslet Sør-Korea at naboen i nord ville gjøre mer for å hindre avhopp, og advarte mot angrep for å ta livet av avhoppere og menneskerettsaktivister.

– Det er svært sannsynlig at Nord-Korea vil gjøre ulike forsøk på å hindre ytterligere avhopping og uro blant sine innbyggere, sa en regjeringskilde i Seoul.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt