– Minst 74 drept i stort angrep i Irak

Minst 74 personer er drept i et angrep mot en restaurant og en kontrollpost. Iranske pilegrimer kan ha vært målet og IS har tatt på seg skylden.

IRAQ-CONFLICT

TERROR: I alt 74 mennesker er meldt drept så langt etter det dødelige angrepet sør i Irak i dag

Foto: HAIDAR HAMDANI / AFP

Dødstallene stiger etter det dødelige terrorangrepet sør i Irak. En gruppe væpnede menn gikk først til angrep på en restaurant med skytevåpen. De skjøt rundt seg mot tilfeldige gjester. Deretter fortsatte de i en bil til en militær kontrollpost hvor de sprengte bilen og seg selv i luften.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-ATTACKS

RESTAURANT: Tilfeldige restaurantgjester var målet. En irakisk soldat inspiserer her ødeleggelsene.

Foto: ESSAM AL-SUDANI / Reuters

Ifølge provinsens visehelsesjef, Abdel Hussein al-Jabri, er minst 74 personer drept og 93 såret. Han frykter at dødstallet vil stige ettersom tilstanden er alvorlig for mange av de sårede.

Angrepet fant sted i dag i byen Al-Nassiri. Restauranten ligger ved en hovedvei og blir brukt av iranske pilegrimer. Sju av ofrene var iranere. Ifølge sikkerhetskilder var angriperne forkledd som medlemmer av en kjent sjiamuslimsk milits. De har vært sentrale i kampen mot IS andre steder i landet.

IRAQ-CONFLICT

VOLDSOM KRAFT: Det var store ødeleggelser på kontrollposten der selvmordsbomberne sprengte en bil i luften.

Foto: HAIDAR HAMDANI / AFP

IS tatt på seg skylden

Den ytterliggående gruppa IS hevder å stå bak angrepet, ifølge en kunngjøring offentliggjort på IS-nettstedet Amaq.

Al-Nassiri er provinshovedstad i den sjiadominerte provinsen Thi Qar sør i Irak.

Laster kart, vennligst vent...

IS: Ekstremistgruppa Den islamske staten har tatt på seg skylden for terrorangrepet.

IS har mistet mesteparten av området de kontrollerte i Irak. Ifølge The Economist har de bare 10 prosent igjen av det de en gang kalte sitt kalifat. Men de fortsatt i stand til å gjennomføre terrorangrep og angrep mot sikkerhetsstyrkene rundt om i landet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt