Hopp til innhold

– Hestekjøtt med medisiner har trolig endt i matkjeden

Hesteslakt som inneholder dyremedisinen phenylbutazone har trolig endt opp i matkjeden til mennesker, sier Frankrikes landbruksminister lørdag.

Tester kjøttdeig i Wien

Franske myndigheter opplyser lørdag at de trolig har mottatt hestekjøtt med spor av medisiner fra Storbritannia. Her testes kjøttdeig for spor av hest i Wien fredag.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Phenylbutazone er et betennelsesdempende middel som brukes til behandling hos hester, og medisinen kan være skadelig for mennesker. Det er derfor forbudt å bruke hos dyr som skal endte opp som menneskemat.

En talsmann for Landbruksdepartementet i Frankrike sier britiske myndigheter har varslet dem om at seks hester som har hatt middelet i kroppen er eksportert til Frankrike i januar, men at kjøttet allerede er blitt brukt i matproduksjon.

Talsmannen sier til nyhetsbyrået AFP at noe av kjøttet er blitt tilbakekalt, men at kjøtt tilsvarende tre hesteslakt trolig har blitt spist.

Hollande vil ha bedre merking

Frankrikes president François Hollande uttalte lørdag at han vil ha en bedre merking av kjøtt i ferdigretter for å unngå flere lignende skandaler.

– Jeg vil at det etter hvert skal være obligatorisk merking av kjøtt i ferdigmat. Inntil dette skjer, støtter jeg alle initiativ for frivillig merking slik at forbrukere kan se hvor maten kommer fra, sier Hollande.

Den omfattende matskandalen ble kjent i januar da det ble funnet hestekjøtt i hamburgere i Storbritannia og Irland. Skandalen har siden spredt seg til flere land i Europa og så langt som til Hong Kong.

Det franske firmaet Spanghero har trolig sendt ut 750 tonn hestekjøtt som biff.

Fant hestekjøtt for første gang i Italia

Lørdag kom også de første meldingene om at Italia har funnet hestekjøtt i sin lasagne.

De har etter tester funnet spor av hestekjøtt i seks tonn kjøttdeig og 2.400 pakker med lasagne bolognese fra et selskap i Bologna, melder nyhetsbyrået ANSA.

SISTE NYTT

Siste nytt