Mattilsynet ber folk levere tilbake lasagne

Mattilsynet ber folk som har kjøpt frossen lasagne det siste halve året, om å levere produktet tilbake.

Test av kjøtt

Den såkalte hestekjøttskandalen ser ut til å ha nådd Norge. Nå testes ulike kjøttprodukter for hestekjøtt i hele Europa.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

– Hvis folk har frossen lasagne liggende i hjemme, som har vært i salg siden 1. august, bør de ikke spise det, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Randi Edvardsen, til NRK.no.

Onsdag kveld ble det kjent at frosne ferdigprodukter som kan ha innhold av hestekjøtt, har blitt sendt til Norge. I en pressemelding opplyste Mattilsynet at de har fått meldingen gjennom EUs meldesystem RASFF.

Edvardsen sier at alle dagligvarekjedene og Findus bekrefter at de har trukket tilbake varene, og at de ikke lenger er i norske butikkhyller. Men selv om produktene ikke lenger er i norske butikker, kan frossen lasagne med hestekjøtt ha vært i salg.

Lever det tilbake

Produktet det gjelder som har blitt solgt i Norge, er ifølge Edvardsen First Price Lasagne produsert av det franske selskapet Comigel.

– Lasagnen er fra Frankrike, prosessert i Luxemburg, og inneholder råvarer fra Romania, sier Edvardsen til NTB.

Edvardsen oppfordrer folk til å levere produktene tilbake.

Langtidsvirkninger

Edvardsen sier det ikke er farlig å spise hestekjøtt, men hestekjøtt kan inneholde dyremedisinen phenylbutazone, som er skadelig for mennesker.

– Det er på grunn av manglende sporbarhet, og at vi ikke vet under hvilke forhold de ble slaktet, at man ikke bør spise kjøttet.

– Man blir ikke akutt syk, men det kan være snakk om langtidsvirkninger, sier Edvardsen.

Trakk lasagnen

Norgesgruppen trakk sin First Price-lasagne fra butikkene i slutten av forrige uke, opplyser kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen til NTB.

– Vi trakk produktet vårt fra butikkene for å være føre var, og onsdagens melding fra EU indikerer at sannsynligheten er stor for at det er hestekjøtt i vårt produkt. Men vi har nå sendt produktet til analyse, og vil avvente resultatet av analysen før vi fastslår noe, sier Søyland til NTB.

Hun opplyser at det er solgt mellom 7.000 og 8.000 forbrukerpakninger som kan inneholde hestekjøtt.

Findus

Mandag opplyste Findus Norge at selskapet trekker tilbake Findus Lasagne Bolognese i 375 grams og 900 grams pakker som et føre-var-tiltak.

Ifølge Mattilsynet skal det kun være hestekjøtt i Findus-lasagne som er produsert etter 1. august i fjor. Alle Findus sine lasagne bolognesepakker som har vært solgt i Norge er produsert før dette tidspunktet, ifølge Mattilsynet.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Findus onsdag kveld.

Granskes av EU

Det er solgt varer i mange land i Europa med hestekjøtt, men hvor merkingen sier storfekjøtt. Flere EU-land gransker dette for å finne omfanget, hvordan det kan ha skjedd og hvem som står bak.

– Problemet med slike sammensatte produkter er at sporbarheten er kompleks. De inneholder mange ulike ingredienser med ulik opprinnelse. Dette stiller store krav til matprodusentene. Det er derfor kun gjennom kontroll og gjennomgåelse av dokumentasjon at man kan avdekke svindel. Vi kan ikke utelukke at dette også gjelder andre produkter enn lasagne, sier Edvardsen til NTB.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger